Hong Kong

Hong Kong Night Skyline.jpg

Hong Kong (Chinese: 香港), resmi dikenal minangka Hong Kong Administrative Khusus Region saka Republik Rakyat China, iku sawijining kutha ing pesisir kidul China ing Pearl River muara lan China South Sea.Hong Kong iki uga dikenal kanggo skyline expansive sawijining, pelabuhan alam jero lan Kapadhetan pedunung nemen (pitung yuta liwat tanah massa saka 1.104 km2 (426 mi sq)). Populasi saiki Hong Kong dumadi 93,6% saka Tionghoa. A bagean gedhe saka mayoritas Kanton-speaking Hong Kong kang saka tetanggan provinsi Kanton (saiki Guangdong), saka kang Staff trampil mlayu sawisé pamaréntahan komunis njupuk liwat Cina ing taun 1949 lan mengko kabirat populasi ing taun 1960.

Sawise asor saka China ing Opium Perang First (1839-42) ing Kakaisaran Britania, Hong Kong dadi koloni Britania Raya karo cession terusan saka Hong Kong Island, ngiring dening Kowloon Peninsula ing 1860 lan lease 99 taun New Territories ing taun 1898. Sawise iku dikuwasani dening Jepang sak Perang Donya II (1941-45), Inggris maneh kontrol nganti 30 Juni 1997. Minangka asil saka rembugan antarane China lan Britain, Hong Kong lan dijupuk menyang Republik Rakyat Cina sangisore 1984 Pranyatan Joint Sino-Britania. Kutha iki dadi China kang page Khusus Administrative Region 1 Juli 1997 ing asas saka "negara siji, loro sistem".

Menyang pungkasan 1970, Hong Kong dadi ditetepake minangka entrepôt utama antarane jagad lan China. Kutha wis dikembangaké dadi penghubung utama global perdagangan lan pusat finansial, dianggep dadi kutha ing donya lan salah siji saka Alpha + wolung cities. Iku ditingkat kalima ing 2014 Kutha Indeks koleksi sawise New York City, London, Tokyo, lan Paris. Kutha siji saka income paling per-kapita ing donya, lan ketimpangan income abot antarane ekonomi linuwih. Wis dhuwur Index Development Human lan diselehake ing kompetisi koleksi. Hong Kong iku tengah katelu paling penting kanggo New York lan London.The ekonomi layanan, kang ditondoi dening pajak murah lan perdagangan free wis minangka kawicaksanan ekonomi Mike Mabuyakhulu faire, lan itungan, dollar Hong Kong, punika 13 itungan paling perdagangan ing donya.

Tanah warata Limited digawe perlu kanggo fasilitas nglukis, lan kutha iki dadi pusat arsitektur modern, entuk tema Hong Kong kutha vertikal. Hong Kong dikembangaké jaringan transportasi umum ing donya lan 90 persen, ing tingkat paling dhuwur ing donya, gumantung ing transit massa dening dalan utawa polusi rail.Air tetep standar emisi problem.Loose serius mimpin kanggo tingkat dhuwur saka construction molekuler.

Other Languages
Аҧсшәа: Гонконг
Acèh: Hong Kong
Afrikaans: Hongkong
Akan: Hong Kong
Alemannisch: Hongkong
አማርኛ: ሆንግ ኮንግ
aragonés: Hong Kong
Ænglisc: Hong Kong
العربية: هونغ كونغ
অসমীয়া: হংকং
asturianu: Ḥong Kong
azərbaycanca: Honkonq
تۆرکجه: هونق کونق
башҡортса: Гонконг
Boarisch: Hongkong
žemaitėška: Huonkuongs
Bikol Central: Hong Kong
беларуская: Ганконг
беларуская (тарашкевіца)‎: Ганконг
български: Хонконг
भोजपुरी: हांगकांग
Bislama: Hong Kong
bamanankan: Hong Kong
বাংলা: হংকং
བོད་ཡིག: ཧོང་ཀོང་།
বিষ্ণুপ্রিয়া মণিপুরী: হংকং
brezhoneg: Hong Kong
bosanski: Hong Kong
буряад: Хонконг
català: Hong Kong
Chavacano de Zamboanga: Hong Kong
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Hiŏng-gē̤ng
нохчийн: Гонконг
Cebuano: Hong Kong
Tsetsêhestâhese: Hong Kong
کوردی: ھۆنگ کۆنگ
čeština: Hongkong
Чӑвашла: Гонконг
Cymraeg: Hong Cong
dansk: Hongkong
Deutsch: Hongkong
Zazaki: Hong Kong
डोटेली: हङकङ
ދިވެހިބަސް: ހޮންކޮންގު
eʋegbe: Hong Kong
Ελληνικά: Χονγκ Κονγκ
English: Hong Kong
Esperanto: Honkongo
español: Hong Kong
eesti: Hongkong
euskara: Hong Kong
estremeñu: Hong Kong
فارسی: هنگ کنگ
suomi: Hongkong
føroyskt: Hongkong
français: Hong Kong
Frysk: Hongkong
Gaeilge: Hong Cong
Gagauz: Hong Kong
贛語: 香港
Gàidhlig: Hong Kong
galego: Hong Kong
ગુજરાતી: હોંગકોંગ
Hausa: Hong Kong
客家語/Hak-kâ-ngî: Hiông-kóng
עברית: הונג קונג
Fiji Hindi: Hong Kong
hrvatski: Hong Kong
Kreyòl ayisyen: Hong Kong
magyar: Hongkong
հայերեն: Հոնկոնգ
interlingua: Hong Kong
Bahasa Indonesia: Hong Kong
Interlingue: Hongkong
Igbo: Hong Kong
Ilokano: Hong Kong
ГӀалгӀай: Гонконг
íslenska: Hong Kong
italiano: Hong Kong
日本語: 香港
Patois: Ang Kang
Basa Jawa: Hong Kong
ქართული: ჰონგ-კონგი
Qaraqalpaqsha: Gonkong
Kabɩyɛ: Hɔŋkɔŋ
Gĩkũyũ: Hong Kong
қазақша: Гонконг
kalaallisut: Hongkong
ភាសាខ្មែរ: ហុងកុង
한국어: 홍콩
kurdî: Hong Kong
kernowek: Hong Kong
Кыргызча: Гонконг
Latina: Hongcongum
Lëtzebuergesch: Hong Kong
лезги: Гонконг
Lingua Franca Nova: Hongkong
Limburgs: Hong Kong
Ligure: Hong Kong
lumbaart: Hong Kong
lingála: Hong Kong
لۊری شومالی: ھونگ کونگ
lietuvių: Honkongas
latviešu: Honkonga
मैथिली: हङकङ
Malagasy: Hong Kong
олык марий: Гонконг
Māori: Hongipua
Baso Minangkabau: Hong Kong
македонски: Хонгконг
മലയാളം: ഹോങ്കോങ്
монгол: Хонконг
मराठी: हाँग काँग
Bahasa Melayu: Hong Kong
မြန်မာဘာသာ: ဟောင်ကောင်
مازِرونی: هونگ کونگ
Nāhuatl: Hong Kong
Napulitano: Hong Kong
Plattdüütsch: Hongkong
नेपाली: हङकङ
नेपाल भाषा: हङकङ
Nederlands: Hongkong
norsk nynorsk: Hongkong
norsk: Hongkong
Novial: Hong Kong
Chi-Chewa: Hong Kong
occitan: Hong Kong
ଓଡ଼ିଆ: ହଂକଂ
Ирон: Гонконг
ਪੰਜਾਬੀ: ਹਾਂਗਕਾਂਗ
Kapampangan: Hong Kong
Papiamentu: Hong Kong
Picard: Hong Kong
polski: Hongkong
Piemontèis: Hong Kong
پنجابی: ہانگ کانگ
português: Hong Kong
Runa Simi: Hong Kong
română: Hong Kong
tarandíne: Hong Kong
русский: Гонконг
русиньскый: Гонґ Конґ
Kinyarwanda: Hongo Kongo
саха тыла: Хоҥ Коҥ
ᱥᱟᱱᱛᱟᱲᱤ: ᱦᱚᱝᱠᱚᱝ
sardu: Hong Kong
sicilianu: Hong Kong
Scots: Hong Kong
srpskohrvatski / српскохрватски: Hong Kong
සිංහල: හොංකොං
Simple English: Hong Kong
slovenčina: Hongkong
slovenščina: Hong Kong
Soomaaliga: Hong Kong
shqip: Hong Kong
српски / srpski: Хонгконг
Sesotho: Hong Kong
Basa Sunda: Hong Kong
svenska: Hongkong
Kiswahili: Hong Kong
ślůnski: Hůngkůng
தமிழ்: ஆங்காங்
тоҷикӣ: Ҳонгконг
Türkmençe: Gonkong
Tagalog: Hong Kong
Setswana: Hong Kong
Türkçe: Hong Kong
татарча/tatarça: Һоң Коң
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: شياڭگاڭ
українська: Гонконг
oʻzbekcha/ўзбекча: Gonkong
vèneto: Hong Kong
vepsän kel’: Honkong
Tiếng Việt: Hồng Kông
Volapük: Honkeän
walon: Hong Kong
Winaray: Hong Kong
Wolof: Ooŋ Koŋ
吴语: 香港
isiXhosa: Hong Kong
მარგალური: ჰონგ-კონგი
ייִדיש: האנג קאנג
Yorùbá: Họ́ng Kọng
Vahcuengh: Yanghgangj
中文: 香港
文言: 香港
Bân-lâm-gú: Hiong-káng
粵語: 香港
isiZulu: Hong Kong