Yin lan Yang

Taiji, lambang tradhisional untuk kakuwatan Yin dan Yang

Ing filosofi Cina, konsèp Yin-Yang limrahipun ing laladan kidul dipunsèbut Yin lan Yang. Limrahipun dipunginaakèn kanggé ndèskripsiakèn sipat kèkuatan ingkang saling gègayutan lan berlawanan ing donya punika lan kados pundhi piyambakipun saling yasa satunggal sami sanès. Konsèp mau dhedhasar ing asal muasal saking katahipun cabang ngèlmu kawruh klasik lah filosofi Cina sarta saged dipunginaakèn dados pedoman usada Cina lan dados prinsip saking kagunan bela diri ingkang wonten ing Cina, dados tuladha Baguazhang, Taijiquan (Tai Chi), lan qigong (Chi Kung) lan ramalan Ching.

Yin lan Yang saling berlawanan ing interaksi kaliyan donya ingkang langkung amba lan dados péranganing sistem ingkang dinamis. Sedaya hal gadhah kalih aspek mau ya iku Yin lan Yang, nanging boten saben aspek mau gadhah perwujudan ingkang gamblang ing objek lan manawi pasang surut utawi ngalir saking wekdal ing wekdal. Konsep Yin lan Yang asring dipunlambangaken kaliyan pinten-pinten wujud ingkang gadhah variasi saking simbol Taijitu, ingkang sami langkung umum dipuntepang ing kabudayan kidul.

Wonten pinten=pinten persepsi (mligi ing kidul) ingkang ngendikan manawi Yin lan Yang asring gaytaken kaliyan sesuatu ingkang saé lan jahat. nanging, filsafat Taoist limrahipun boten mratelaaken sesuatu ingkang saé utawi jahat lan penilaian moral, ingkang katingal kaitannya kaliyan konsèp keseimbangan. Konfusianisme (Filosofi dari Dong Zhongshu, c. Abad 2SM) boten ngelam[iraken dhimènsi moral saking Yin lan Yang. Nanging ing istilah modern, istilah punika sapérangan ageng sampun teradaptasi déning filosofi Buda Taoist.

Other Languages
Afrikaans: Jin en jang
asturianu: Yin y Yang
azərbaycanca: İn və Yan
беларуская: Інь і ян
български: Ин-ян
brezhoneg: Yin ha yang
català: Yin i Yang
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Ĭng-iòng
čeština: Jin a jang
Deutsch: Yin und Yang
Ελληνικά: Γιν-Γιανγκ
English: Yin and yang
Esperanto: Jino kaj Jango
español: Yin y yang
euskara: Yin eta yang
فارسی: یین و یانگ
français: Yin et yang
Gaeilge: Yin agus yang
客家語/Hak-kâ-ngî: Yîm-yòng
עברית: יין-יאנג
hrvatski: Jin i jang
magyar: Jin-jang
հայերեն: Ին և յան
Bahasa Indonesia: Yin dan Yang
italiano: Yin e yang
日本語: 陰陽
қазақша: Инь-Ян
한국어: 음양
Кыргызча: Ин жана Ян
Latina: Yin et yang
Lëtzebuergesch: Yin a Yang
Lingua Franca Nova: Yin-yang
lietuvių: In ir Jang
latviešu: Jiņ un jan
македонски: Јин и јанг
മലയാളം: യിൻ യാങ്
Bahasa Melayu: Yin dan yang
Nederlands: Yin en yang
norsk nynorsk: Yin og yang
occitan: Yin e Yang
polski: Yin i yang
português: Yin Yang
română: Yin și Yang
русский: Инь и ян
srpskohrvatski / српскохрватски: Jin i jang
Simple English: Yin and yang
slovenčina: Jin a jang
slovenščina: Jin in jang
shqip: Yin-Yang
српски / srpski: Јин и јанг
svenska: Yin och yang
Tagalog: Yin at yang
Türkçe: Yin ile yang
українська: Інь і ян
Tiếng Việt: Âm dương
中文: 阴阳
Bân-lâm-gú: Im-iông
粵語: 陰陽