Toyota

Toyota Motor Corporation
Toyota Jidosha Kabushiki-gaisha
トヨタ自動車株式会社
Jinis
Publik () & (TM)
Indhustri

OtomotifRobotikFinansial

Bioteknologi
Diyasa1937
Sing yasaKiichiro Toyoda
Kantor gedhéToyota City, Jepang;
Tokyo, Jepang
Wong kunci
Kiichiro Toyoda (Pendiri),
Fujio Cho (Direktur lan Representatif),
Katsuaki Watanabe (Wakil direktur lan Representatif),
Akio Toyoda (Présidhèn lan Representatif),
Shoichiro Toyoda (Direktur Honorer)[1]
Wijilmobil/otomotif
Olèh-olèhanDecrease 18.9 trilyun yèn (FY2010
Olèh-olèhan operasional
Increase 147.5 milyar yèn (FY2010)
Olèh-olèhan resik

Increase 209.4 miliar yèn (FY2010)[2]

[3]
Gunggung ékuwitasIncrease 10.3 trilyun yèn (FY2010)
Cacah karyawan
316.121[4]
Anak kumpeni522
Sana jaringanToyota Worldwide

Toyota Motor Corporation (TMC) (ing basa Jepang:トヨタ自動車株式会社) TYO: 7203.T, NYSE: TM, LSE: TYT) ya iku salah siji perusahaan montor saka Jepang, pusate ning Toyota, Aichi. Toyota misuwur amarga nyiptakaké montor kang paling akèh ning dunya.Saliyané gawé montor Toyota uga mènèhi layanan Finansial lan uga Robot.Toyota Motor Corporation (TMC) ya iku salah siji anggota saka pabrikan Toyota lan mrodhuksi mobil kang dijenengi Toyota Lexus lan Scion, duwé saham gedhé saka Daihatsu lan Hino, lan duwé saham sithik ing Subaru lan Isuzu.

Sajarah Toyota

Toyota Motor Corporation (TMC) diadhekake sasi September 1933 dadi divisi mobil Pabrik Tenun Otomatis Toyota. Divisi mobil iki dipisah ing taun 27 Agustus 1937 kanggo nyipta Toyota Motor Corporation kang dadi nganti kaya saiki. Dadi saka indhustri Tekstil, Toyota ndadèkaké dhèwèké salah siji pabrikan otomotif kang misuwur ing dunya. Mèrek kang mrodhuksi 1 mobil saben 6 detik iki ndadèkaké jeneng Toyota amarga celukane luwih énak ketimbang jeneng kang ngadekake ya iku Toyoda. Iki asal mulane tonggak mlakune bisa eneng Toyota ing dunya. Toyota dadi pabrikan mobil gedhé dhéwé ing dunya babagan unit sales lan net sales. Pabrikan gedhé ing Jepang ngasilakake 8-8,5 yuta unit mobil saben tauné. Toyota dhèwè diadhekaké karo Sakichi Toyoda kang wiwit saka indhustri tekstil cilik. Ketimbang karo indhustri-indhustri otomotif liyané kang migunakaké jeneng kang yasa kaya ta Honda diadekaké déning Soichiro Honda, Daimler-Benz ( Gottlieb Daimler lan Karl Benz), Ford (Henry Ford), jeneng Toyoda ora bisa dianggo dadi mèrek. Amarga ing taun iku nyebut jeneng Toyoda ora kepénak dirungokake lan diplesetné dadi Toyota. Sakichi Toyoda lair ing sasi Fèbruari 1867 ing Shizuoka, Jepang. Uwong iki wis misuwur saka umur limalas taun amarga wis dadi panemu utawa ilmuwan. Sakichi Toyoda ngapdekaké uripé kanggo sinau lan ngembangaké piranti babagan tekstil. Ing umur telungpuluh taun Sakichi Toyoda ngrampungakaké mesin Tenun. Amarga iki ngeteraké dadi cikal bakal gawé Toyota, ya iku Toyoda Automatic Loom Works ing taun November 1926. Ing kéné kasil paten saka mesin tekstil otomotif lajeng didol menyang Platt Brothers & Co saka Inggris, Britania Raya. Kasil saka paten iki didadekaké modhal kanggo ngembangaké divisi otomotif. Wiwit taun 1933, nalika Toyoda yasa divisi otomotif, Tim iki akèh dikendalikaké karo putrané Kichiro Toyoda lan akèh ngasilaké inovasi-inovasi anyar ing dunya. Mesin tipe A bisa dirampungké taun 1934. Setaun sawisé mesin iki dicangkok prototipe pisanan lan ngasilaké Truk modhel G1. Ing taun 1936 ngetokaké mobil penumpang pisanan ya iku Toyoda AA. Modhel iki dikembangake saka prototipe modhel A1 karo bodi lan mesin A. Mobil iki dikonsepaké dadi mobil rakyat. Konsep-konsèp mobil kaya ngene tetep dicekel karo Toyota nganti saiki.

Other Languages
Afrikaans: Toyota
العربية: تويوتا
مصرى: تويوتا
asturianu: Toyota
azərbaycanca: Toyota
تۆرکجه: تویوتا
беларуская: Toyota Motor Corporation
беларуская (тарашкевіца)‎: Toyota
български: Тойота
বাংলা: টয়োটা
bosanski: Toyota
کوردی: تۆیۆتا
čeština: Toyota
kaszëbsczi: Toyota
Cymraeg: Toyota
Deutsch: Toyota
Zazaki: Toyota
Ελληνικά: Toyota
English: Toyota
Esperanto: Toyota
español: Toyota
euskara: Toyota
فارسی: تویوتا
suomi: Toyota
français: Toyota
Nordfriisk: Toyota
galego: Toyota
עברית: טויוטה
हिन्दी: टोयोटा
hrvatski: Toyota
Kreyòl ayisyen: Toyota
magyar: Toyota
հայերեն: Տոյոտա
Bahasa Indonesia: Toyota
íslenska: Toyota
italiano: Toyota
la .lojban.: toiotas
Qaraqalpaqsha: Toyota
Gĩkũyũ: Toyota
қазақша: Toyota
kurdî: Toyota
Latina: Toyota
lingála: Toyota
македонски: Тојота
മലയാളം: ടൊയോട്ട
монгол: Тоёота
मराठी: टोयोटा
Bahasa Melayu: Toyota
မြန်မာဘာသာ: တိုယိုတာ
Nāhuatl: Toyota
Nederlands: Toyota
norsk: Toyota
ਪੰਜਾਬੀ: ਟੋਇਓਟਾ
polski: Toyota
Piemontèis: Toyota
پنجابی: ٹویوٹا
português: Toyota Motor
română: Toyota
русский: Toyota
саха тыла: Toyota
Scots: Toyota
سنڌي: ٽويوٽا
srpskohrvatski / српскохрватски: Toyota
Simple English: Toyota
slovenčina: Toyota
slovenščina: Toyota
Soomaaliga: Toyota
shqip: Toyota
српски / srpski: Тојота
svenska: Toyota
தமிழ்: டொயோட்டா
Türkçe: Toyota
українська: Toyota
اردو: ٹویوٹا
oʻzbekcha/ўзбекча: Toyota
Tiếng Việt: Toyota
吴语: 丰田汽车
Yorùbá: Toyota
Zeêuws: Toyota
中文: 丰田汽车