Tlaga Toba

Tlaga Toba
Tlaga Toba - Landsat photo
Landsat photo
Lokasi Sumatra Lor, Indonésia
Koordinat 2°41′04″N 98°52′32″E / 2°41′04″N 98°52′32″E / 2.6845; 98.8756
Jenis tlaga Volcanic/ tectonic
Ilènan metu utama Kali River
Ana ing negara Indonésia
Dawa maks. 100 km (62 mi)
Amba maks. 30 km (19 mi)
Wiyar lumahing tlaga 1,130 km2 (440 sq mi)
Jero maks. 505 m (1,657 ft) [1]
Volume air 240 km3 (58 cu mi)
Kadhuwuran lumahing tlaga 905 m (2,969 ft)
Pulo Samosir
Réferènsi [1]
Tlaga Toba.

Tlaga Toba ya iku tlaga ( basa Indonésia: tlaga) vulkanik sing ukuran dawané 100 kilomèter lan ambané 30 kilomèter sing ana ing Provinsi Sumatra Lor, Indonésia. [2] Tlaga iki kalebu tlaga sing gedhé dhéwé ing Indonésia lan Asia Kidul-wétan. [2] Ana ing tengahé tlaga iki ana pulo vulkanik sing jenengé Pulo Samosir. [2]

Sajarah

Kira-kira Tlaga Toba wiwit ana nalika ana jeblugan watara 73.000-75.000 taun kapungkur lan kalebu jeblugan supervolcano ( gunung geni super) sing paling anyar. [3] Bill Rose lan Craig Chesner saka Michigan Technological University ngira-ngira bahan-bahan vulkanik sing diwutahake gunung iku jumlahe 2.800 km³, ya iku 800 km³ batuan ignimbrit lan 2.000 km³ awu vulkanik sing diperkirakake diterak angin ing arah kulon suwéné 2 minggu. [3] Awu vulkanik sing diterak angin wis nyebar ing saparo bumi, saka Cina nganti ing Afrika Kidul. [3] Kadadeyan iki kadadéan nganti 1 minggu lan awune nganti 10 km ing dhuwur parmukaan segara. [3]

Kedadeyan iki agawe akèh wong-wong padha mati lan uga akèh kéwan-kéwan lan tanduran sing padha mati. [3] Miturut bukti DNA, mbledose iku ndadèkaké jumlah wong nganti sakiwa-tengené 60% saka jumlah populasi wong-wong kang ana ing donya, ya iku kurang luwih 60 yuta manungsa. [3] Sawisé iku dadi ana kaldera sing diisi banyu lan saiki misuwur dadi Tlaga Toba. [3] Tekanan menyang dhuwur déning magma sing durung metu ndadèkaké muncul Pulo Samosir. [3]

Other Languages
العربية: بحيرة توبا
беларуская: Тоба
বাংলা: টোবা হ্রদ
català: Llac Toba
čeština: Toba
Чӑвашла: Тоба (кӳлĕ)
Cymraeg: Llyn Toba
dansk: Tobasøen
Deutsch: Tobasee
Ελληνικά: Λίμνη Τόμπα
English: Lake Toba
Esperanto: Toba
español: Lago Toba
eesti: Toba järv
suomi: Toba
français: Lac Toba
עברית: אגם טובה
हिन्दी: तोबा झील
hrvatski: Toba (jezero)
magyar: Toba-tó
Հայերեն: Տոբա
Bahasa Indonesia: Danau Toba
íslenska: Tobavatn
italiano: Lago Toba
日本語: トバ湖
ქართული: ტობა (ტბა)
한국어: 토바 호
latviešu: Tobas ezers
Baso Minangkabau: Danau Toba
македонски: Тоба (езеро)
മലയാളം: ടോബ തടാകം
Bahasa Melayu: Danau Toba
Nederlands: Tobameer
norsk: Toba
ਪੰਜਾਬੀ: ਤੋਬਾ ਝੀਲ
português: Lago Toba
русский: Тоба (озеро)
Scots: Loch Toba
Simple English: Lake Toba
slovenčina: Toba (jazero)
српски / srpski: Тоба (језеро)
Basa Sunda: Dano Toba
svenska: Tobasjön
தமிழ்: தோபா ஏரி
Tagalog: Lawa ng Toba
татарча/tatarça: Тоба (күл)
українська: Тоба (озеро)
Tiếng Việt: Hồ Toba
მარგალური: ტობა (ტობა)
中文: 多巴湖