Tlaga Toba

Tlaga Toba
꧋ꦠꦭꦒꦠꦺꦴꦧ꧉​
Toba zoom.jpg
Landsat photo
PernahSumatra Lor, Indonésia
Koordhinat2°41′04″N 98°52′32″E / 2°41′04″N 98°52′32″E / 2.6845; 98.8756
JinisVolcanic/ tectonic
Arus metu kang pokokKali River
Basin countriesIndonésia
Max. length100 km (62 mi)
Max. width30 km (19 mi)
Surface area1,130 km2 (440 sq mi)
Max. depth505 m (1,657 ft)[1]
Water volume240 km3 (58 cu mi)
Surface elevation905 m (2,969 ft)
IslandsSamosir
References[1]
Tlaga Toba.

Tlaga Toba ya iku tlaga (basa Indonésia: danau) vulkanik kang ukuran dawané 100 kilomèter lan ambané 30 kilomèter kang ana ing Provinsi Sumatra Lor, Indonésia.[2] Tlaga iki kalebu tlaga kang gedhé dhéwé ing Indonésia lan Asia Kidul-wétan.[2] Ana ing tengahé tlaga iki ana pulo vulkanik kang jenengé Pulo Samosir.[2]

Sajarah

Kira-kira Tlaga Toba wiwit ana nalika ana jeblugan watara 73.000-75.000 taun kapungkur lan kalebu jeblugan supervolcano (gunung geni super) kang paling anyar.[3] Bill Rose lan Craig Chesner saka Michigan Technological University ngira-ngira bahan-bahan vulkanik kang diwutahake gunung iku jumlahe 2.800 km³, ya iku 800 km³ batuan ignimbrit lan 2.000 km³ awu vulkanik kang diperkirakake diterak angin ing arah kulon suwéné 2 minggu.[3] Awu vulkanik kang diterak angin wis nyebar ing saparo bumi, saka Cina nganti ing Afrika Kidul.[3] Kadadeyan iki kadadéan nganti 1 minggu lan awune nganti 10 km ing dhuwur parmukaan segara.[3]

Kedadeyan iki agawe akèh wong-wong padha mati lan uga akèh kéwan-kéwan lan tuwuhan kang padha mati.[3] Miturut bukti DNA, mbledose iku ndadèkaké jumlah wong nganti sakiwa-tengené 60% saka jumlah populasi wong-wong kang ana ing donya, ya iku kurang luwih 60 yuta manungsa.[3] Sawisé iku dadi ana kaldera kang diisi banyu lan saiki misuwur dadi Tlaga Toba.[3] Tekanan menyang dhuwur déning magma kang durung metu ndadèkaké muncul Pulo Samosir.[3]

Other Languages
العربية: بحيرة توبا
беларуская: Тоба
বাংলা: টোবা হ্রদ
català: Llac Toba
čeština: Toba
Чӑвашла: Тоба (кӳлĕ)
Cymraeg: Llyn Toba
dansk: Tobasøen
Deutsch: Tobasee
Ελληνικά: Λίμνη Τόμπα
English: Lake Toba
Esperanto: Toba
español: Lago Toba
eesti: Toba järv
suomi: Toba
français: Lac Toba
עברית: אגם טובה
हिन्दी: तोबा झील
hrvatski: Toba (jezero)
magyar: Toba-tó
Հայերեն: Տոբա
Bahasa Indonesia: Danau Toba
íslenska: Tobavatn
italiano: Lago Toba
日本語: トバ湖
ქართული: ტობა (ტბა)
한국어: 토바호
latviešu: Tobas ezers
Baso Minangkabau: Danau Toba
македонски: Тоба (езеро)
മലയാളം: ടോബ തടാകം
Bahasa Melayu: Danau Toba
Nederlands: Tobameer
norsk: Toba
ਪੰਜਾਬੀ: ਤੋਬਾ ਝੀਲ
português: Lago Toba
русский: Тоба (озеро)
Scots: Loch Toba
Simple English: Lake Toba
slovenčina: Toba (jazero)
српски / srpski: Тоба (језеро)
Basa Sunda: Dano Toba
svenska: Tobasjön
தமிழ்: தோபா ஏரி
Tagalog: Lawa ng Toba
татарча/tatarça: Тоба (күл)
українська: Тоба (озеро)
Tiếng Việt: Hồ Toba
მარგალური: ტობა (ტობა)
中文: 多巴湖
Bân-lâm-gú: Toba Ô͘