Sindrom Down

Sindrom Down
Sindrom Down

Sindrom Down miturut mèdis dipunwastani trisomi inggih punika suatu kaanan ing pundi baha génètik dipuntambahi nyèbapakén katarlambatan ing cara manawi bocah ngérémbag, punapa kanthi mental saha fisik. Fitur fisik lan prakawis gégayutan kaliyan sindrom down saged bervariasi saking sétunggal bocah kaliyan bocah sanès. Sakménika pintén-pintén bocah kaliyan sindrom down bétahakén kathah kawigatosan mèdis, ingkang sanès ngélampahi kauripan ingkang kawarasan. Kédah dipunmangèrtosi manawi pényakit sindromdown botén saged dipuncegah, nanging sindrom down saged dipundeteksi sakdèrèngè bocah mijil utawi ing massa prenatal taksih ing kandhutan.[1]Sindrom down punika istilah medis dipunmangertosi ingkang wiwitan déning dhokter Longdon Down ing taun 1866 kanggé gambaraken gangguan mental ing bocah. Sindrom down utawi saged dipunsebatb Down sindrom ing pinten-pinten dekade pungkasan kanthi dramatis nunjuaken arepan gesang ningkataken kaliyan perawatan medis saha inklusi sosial ingkang langkung saé. Manawi sindrom down kaliyan kaanan ingkang saé kira-kira gesang ngantos yuswa 55 taun utawi langkung. Kelahiran gesang ingkang nyebapaken mliginipun gangguan kognitif. Sindrom down wiwit saking enteng ngantosSindrom down inggih punika gangguan genetik ingkang kadadosan ing 1 ngantos 800 mijil ingkang mijil ingkang gesang nyebapaken mliginipun gangguan kognitif. Kathah tiyang ingkang gadhah lelara sindrom dwon ugi gadhah cacat kaya ta: Jantung, Leukimia, wiwitipun lelara Alzheimer, prakawis gastrointestinal, saha perkawis sanèsipun.[2] down Syndrome dipuntemuaken JLH Down, manawi kelainan Kariotype trisomi 21 ing taun 1866. Bocah ingkang ngalami Down Syndrome nglampahi hipotoni tonus otot ingkang lemes, lathi ingkang njulur amergi ageng, mustaka ingkang alit, grananipun datar saha oksiput ingkang datar. Kelainan mayor ingkang asring gegayutan inggih punika kelainan janin 30-40%. atresia gastrointestinal, ]]leukimia]] saha lelara tiroid.[3].

Sebabapipun Sindrom Down

John Langdon Haydon Down Menawinipun bayi marisi informasi genetik saking bapa lan ibune ing wujud 46 kromosom. Materigenetik punika nyebapaken fitur fisik saha katarlembatan lan ngerembag ingkang gegayutan kaliyan lelara sindrom down. Manawi boten wonten ingkang mangertosi, sindrom down kadadosan saha boten wonten cara kanggé nyegah kaluputan kromosom. Sindrom down ngaruhi kemampuan bocah kanggé sinau kanti cara ingkang bènten, biasanipungadahi gangguan intelektual enteng ngantos sedang. Bocah-bocah kaliyan lelara sindrom down saged sianu, lan mampu ngerembaaken kauripanipun. Sedaya punika namung gayuh ancas kaliyan kecepatan ingkang bènten.[4]. Sindrow down dipunsebapaken kaliyan kromosom 21 ekstra, pramila saben sel salira gadhah total 47 kromosom, amergi sel-sel trisomik punika kromosom 21, sindrom down asring dipunsebat trisomi. Sindrom down nyakup titikanipun pasuryan ingkang khas, salira cendhak, cacat jantung.[5]

Other Languages
Alemannisch: Down-Syndrom
العربية: متلازمة داون
azərbaycanca: Daun sindromu
български: Синдром на Даун
bosanski: Downov sindrom
čeština: Downův syndrom
Cymraeg: Syndrom Down
Deutsch: Down-Syndrom
ދިވެހިބަސް: ޑައުން ސިންޑްރޯމް
Ελληνικά: Σύνδρομο Down
English: Down syndrome
Esperanto: Down-sindromo
euskara: Down sindrome
français: Trisomie 21
hrvatski: Downov sindrom
interlingua: Syndrome de Down
Bahasa Indonesia: Sindrom Down
íslenska: Downs-heilkenni
қазақша: Даун ауруы
한국어: 다운 증후군
Кыргызча: Даун синдрому
lietuvių: Dauno sindromas
latviešu: Dauna sindroms
македонски: Даунов синдром
Bahasa Melayu: Sindrom Down
नेपाल भाषा: डाउन सिन्ड्रम
Nederlands: Syndroom van Down
português: Síndrome de Down
română: Sindromul Down
davvisámegiella: Down syndroma
srpskohrvatski / српскохрватски: Downov sindrom
Simple English: Down syndrome
slovenčina: Downov syndróm
slovenščina: Downov sindrom
српски / srpski: Даунов синдром
svenska: Downs syndrom
Tagalog: Down syndrome
Türkçe: Down sendromu
татарча/tatarça: Даун авыруы
українська: Синдром Дауна
oʻzbekcha/ўзбекча: Daun kasalligi
Tiếng Việt: Hội chứng Down
Yorùbá: Aisan Down