Simon tiyang Zelot

Santo Simon tiyang Zelot
Simon the Zealot - Apostle.jpeg

Ikon Gréja Ortodoks Rusia karyanipun satunggiling pelukis taun 1720.
Rasul lan Martir
MiyosAbad sepindhah SM utawi M, Kana utawi Kanaan
Tilar donya~107[1], kamungkinan Pella, Armenia utawi Suanir, Pèrsi utawi Edessa
Dipun urmati ingGréja Katulik Roma, Gréja Ortodoks, Gréja Ortodoks Orièntal, Gréja Koptik, Gréja Katulik Ritus Wétan, Gréja Anglikan, Gréja Lutheran.
Papan ziarah utamarélik wonten ing kathah papan, kalebet ing Toulouse lan Basilika Santo Petrus[2]
Dinten pèngetan28 Oktober (Gréja Roma); 10 Mèi (Gréja Koptik)
Atributkapal, salib lan graji, ulam (utawi kalih iwak), tombak, dhayung[2]
Pangreksakurir, tukang nggraji, tukang samak[3]
Gloriole.svg Portal Santo

Simon tiyang Zelot punika salah satunggil saking 12 rasul sepindhahipun Yésus Kristus miturut cathetan Prajanjian Énggal ing Alkitab Kristen. Panjenenganipun dipunsebat ugi minangka "Simon Kananaios" (utawi "Simon tiyang Kanani"). Tapak karasulanipun boten kathah dipuntepangi lan sakedhik seratan perkawis panjenenganipun.

Nami "Simon" kathah dipunsebutaken salebetipun Injil sinoptik lan Para Rasul, ingkang saged tegesipun rasul sanèsipun, tanpa panjlasan langkung tebih.

Simon ingkang ugi dipunparingi nami Petrus déning Yésus, lan Andreas sadhèrèkipun Simon, Yakobus lan Yohanes, Filipus lan Bartolomeus, Matius lan Tomas, Yakobus anak Alfeus, lan Simon ingkang dipunsebat tiyang Zelot, Yudas anak Yakobus, lan Yudas Iskariot ingkang salajengipun dados pengkhianat. (Lukas 6:14-16)

Kanggé mbèntenaken piyambakipun kaliyan Simon Petrus, panjenenganipun dipunsebat Kananious utawi Kananites (10:4; 3:18) lan salebetipun dhaftar rasul ing 6:15, dipunambali ing 1:13. Tembung "Zelot" dipunturunaken saking basa Ibrani, qana, ingkang tegesipun "tiyang ingkang tekun" (basa Inggris: "The Zealous"). Tembung Zelot piyambak ugi saged ateges kitha Kana utawi laladan Kanaan.

Robert Eisenman (Eisenman 1997 kaca 33-34) nedahaken Zelot punika nami satunggiling golongan.

Salebetipun Prajanjian Énggal, Simon tiyang Zelot boten naté dipuntepangi minangka Simon sedhèrèkipun Yésus ingkang kaserat ing Injil Markus 6:3. Miturut Catholic Encyclopedia Simon ing périkop punika inggih punika Simeon saking Yerusalem ingkang dipuntepangi minangka biskop Yerusalem kaping kalih.

Réferènsi

  • Eisenman, Robert. 1997. James the Brother of Jesus: The Key to Unlocking the Secrets of Early Christianity and the Dead Sea Scrolls. (Viking Penguin)
Other Languages
Boarisch: Simon Zelotes
беларуская: Сымон Кананіт
беларуская (тарашкевіца)‎: Сымон (апостал)
Deutsch: Simon Zelotes
Esperanto: Simono Zeloto
euskara: Simon Zelotea
français: Simon le Zélote
hrvatski: Šimun Kanaanac
Bahasa Indonesia: Simon orang Zelot
한국어: 사도 시몬
Malagasy: Simona Zelota
македонски: Апостол Симон
Bahasa Melayu: Simon si Zilot
Plattdüütsch: Simon de Zelot
Nederlands: Simon (apostel)
norsk nynorsk: Apostelen Simon
Piemontèis: Simon ël Cananeo
português: Simão, o Zelote
srpskohrvatski / српскохрватски: Apostol Simon Kananit
Simple English: Simon the Canaean
slovenčina: Šimon Horlivec
slovenščina: Simon Gorečnik
српски / srpski: Симон Зилот
svenska: Simon Ivraren
татарча/tatarça: Симон Көрәшүче
українська: Симон Кананіт
Tiếng Việt: Simon Quá Khích