Pontifex Maximus

Cithakan:Politik Romawi kuna

Patung kaisar Augustua yang mengenakan jubah Pontifex Maximus.

Pontifex Maximus ya iku pendeta kang paling dhuwur sajeroning Collegium Pontificum (Perkumpulan pendeta) ing mangsa Romawi kuna[1]. Jabatan iki ya iku posisi kang paling wigati sajeroning agama Romawi kuna. Posisi iki wiwitane mung éntuk dicekel déning wong bangsawan nganti taun 254 SM, nalika sawijining pawongan biyasa kasil nyekel posisi iki. Ing mangsa Républik, kalungguhan Pontifex Maximus ya iku kalungguhan keagamaan kang kapisah saka pamaréntahan nanging ing mangsa Kamaharajan kalungguhan iki dicekel déning kaisar nganti kaisar Gratian (kaisar sejak 375 M - 383 M) mutusaké nyopot kalungguhan iki saka gelar kaisare.

Other Languages
azərbaycanca: Böyük pontifik
беларуская: Вялікі пантыфік
беларуская (тарашкевіца)‎: Вялікі пантыфік
čeština: Pontifex maximus
Ελληνικά: Pontifex Maximus
Esperanto: Pontifex Maximus
français: Pontifex maximus
Bahasa Indonesia: Pontifex Maximus
íslenska: Pontifex Maximus
日本語: 最高神祇官
Bahasa Melayu: Pontifex Maximus
Nederlands: Pontifex maximus
português: Pontífice máximo
srpskohrvatski / српскохрватски: Pontifex Maximus
Simple English: Pontifex Maximus
slovenščina: Pontifex maximus
српски / srpski: Pontifex Maximus
українська: Pontifex Maximus