Pierre Curie

Disambig variants icon.svg
Pierre Curie
PierreCurie.jpg
Lair15 Mèi 1859
Paris, Prancis
Pati19 April 1906(1906-04-19) (umur 46)
Paris, Prancis
BangsaPrancis
Alma materSorbonne
Kondhang ingRadioaktivitas
BebungahBebungah Nobel babagan Fisika (1903)
Karièr ngèlmiah
BabaganFisika
Mahasiswa dhoktoralPaul Langevin
André-Louis Debierne
Marguerite Catherine Perey
Cathetan
Palakrami kaliyan Marie Curie (m. 25 Juli 1895), putrinipun inggih punika Irène Joliot-Curie lan Ève Curie.

Pierre Curie (lair ing Paris, 15 Mèi 1859 – pati ing Paris, 19 April 1906 ing yuswa 46 taun) punika satunggiling pionir salebetipun babagan kristalografi, magnetisme, lan radioaktivitas kanthi kabangsaan Prancis.

Sasampunipun ngrampungaken pendhidhikan sarjananipun nalika yuswa 18 taun, panjenenganipun nyambut damel minangka satunggiling instruktur laboratorium. Nalika taun 1881, Pierre lan sedhèrèk kakungipun, Jacques kasil ndhémonstrasikaken bilih kristal-kristal saged lumer nalika dipunilèni medan listrik. Mèh sadaya sirkuit listrik digital sapunika migunaaken lampahan punika salebetipun wangun osilator kristal.

Pierre Curie nyinaoni ferromagnetisme, paramagnetisme, lan diamagnetisme kanggé tesis doktoratipun, lan manggihaken prabawa suhu dhumateng paramagnetisme ingkang sapunika dipuntepangi minangka Hukum Curie. Panjenenganipun nyambut damel kaliyan èstrinipun, Marie Curie salebetipun ngisolasi polonium lan radium. Kekalihipun punika tiyang-tiyang sepindhah ingkang migunaaken istilah 'radioaktivitas', lan wujud panggagas salebetipun babagan wau.

Pierre lan salah setunggil muridipun ugi wujud tiyang sepindhah ingkang manggihaken tenaga nuklir, liwat idhèntifikasi dhumateng pamedalan panas ingkang teras saking partikel-partikel radium.

Sesarengan kaliyan èstrinipun, Marie, Pierre dipunanugerai Bebungah Nobel babagan Fisika nalika taun 1903 minangka "pangakenan dhumateng jasa-jasa ngéramaken ingkang sampun kekalihipun lampahi salebetipun panlitèn ngenani fenomena radiasi ingkang kapanggih déning Professor Henri Becquerel."

Pierre tilar donya amargi kacilakan kendharaan ing Paris tanggal 19 April 1906.

Putri Pierre lan Marie Curie, Irène Joliot-Curie, sarta mantunipun, Jean Joliot-Curie ugi wujud fisikawan-fisikawan ingkang tumut salebetipun panlitèn radioaktivitas.

  • pranala njawi

Pranala njawi

Other Languages
Afrikaans: Pierre Curie
aragonés: Pierre Curie
العربية: بيار كوري
asturianu: Pierre Curie
azərbaycanca: Pyer Küri
تۆرکجه: پی یر کوری
беларуская: П’ер Кюры
беларуская (тарашкевіца)‎: П’ер Кюры
български: Пиер Кюри
bosanski: Pierre Curie
català: Pierre Curie
کوردی: پیەر کوری
čeština: Pierre Curie
Deutsch: Pierre Curie
Ελληνικά: Πιερ Κιουρί
English: Pierre Curie
Esperanto: Pierre Curie
español: Pierre Curie
euskara: Pierre Curie
فارسی: پیر کوری
français: Pierre Curie
Gàidhlig: Pierre Curie
galego: Pierre Curie
עברית: פייר קירי
hrvatski: Pierre Curie
Kreyòl ayisyen: Pierre Curie
magyar: Pierre Curie
Հայերեն: Պիեռ Կյուրի
Bahasa Indonesia: Pierre Curie
Ilokano: Pierre Curie
íslenska: Pierre Curie
italiano: Pierre Curie
ქართული: პიერ კიური
Kabɩyɛ: Pierre Curie
қазақша: Пьер Кюри
ភាសាខ្មែរ: ព្យែរ គុយរី
한국어: 피에르 퀴리
kurdî: Pierre Curie
Кыргызча: Кюри Пьер
Latina: Petrus Curie
Lëtzebuergesch: Pierre Curie
lietuvių: Pierre Curie
latviešu: Pjērs Kirī
Malagasy: Pierre Curie
македонски: Пјер Кири
Bahasa Melayu: Pierre Curie
မြန်မာဘာသာ: ပယ်ရီကျူရီ
नेपाल भाषा: पिएरे क्युरी
Nederlands: Pierre Curie
norsk nynorsk: Pierre Curie
occitan: Pierre Curie
Oromoo: Piyeer Kurii
Picard: Pierre Curie
polski: Pierre Curie
Piemontèis: Pierre Curie
پنجابی: پیری کیوری
português: Pierre Curie
română: Pierre Curie
armãneashti: Pierre Curie
русский: Кюри, Пьер
संस्कृतम्: पिएरे क्युरी
sicilianu: Pierre Curie
srpskohrvatski / српскохрватски: Pierre Curie
Simple English: Pierre Curie
slovenčina: Pierre Curie
slovenščina: Pierre Curie
српски / srpski: Пјер Кири
svenska: Pierre Curie
Kiswahili: Pierre Curie
Tagalog: Pierre Curie
Türkçe: Pierre Curie
українська: П'єр Кюрі
oʻzbekcha/ўзбекча: Pierre Curie
Tiếng Việt: Pierre Curie
Winaray: Pierre Curie
მარგალური: პიერ კიური
Yorùbá: Pierre Curie
文言: 皮耶居禮
粵語: 居里