Penyakit nular

Lelara nular utawa lelara infèksi ya iku siji lelara sing disebabaké déning siji agen biologi (kaya virus, baktèri utawa parasit), dudu disebabaké faktor fisik (kaya tatu obong) utawa kimia (kaya keracunan). Cara cara panularan lelara ya iku sepisanan liwat médhia langsung saka wong menyang wong (liwat lumahing kulit). Jinis lelara sing ditularaké antarané: 1.Lelara kelamin 2.Rabies 3.Trakoma 4. Skabies 5. Erisipelas 6. Antraks 7. Gas-gangren 8. Infeksi tatu aerobik 9. lelara ing sikil lan cangkem.

Lelara kelamin kaya GO, sifiis, lan HIV, agen lelara ditularaké langsung saka wong sing kainfèksi menyang wong liya liwat gegayutan intim. Cara medhot ranté panularané ya iku kanthi nambani wong sing ketaman lelara lan ora nglakoke gegayutan intim karo pasangan dudu bojo. Khusus kanggo HIV, aja nggunakaké piranti suntik tilas lan nggunakaké getih donor saka wong sing nandang lelara HIV. Cara panularan kaloro ya iku liwat hawa (udara).

Lelara sing bisa ditularaké lan nyebar kanthi langsung utawa ora langsung liwat udara pernapasan karan airborne disease. Jinis lelara sing ditularaké antarané: a. TBC Paru b. Varicella c. Difteri d. Influenza e.Variola f. Morbili g. Meningitis h. Demam skarlet i. Mumps j. Rubella k.Pertussis.

Cara pencegahan panularan lelara antarané nganggo masker,ngadohi kontak lan nambani panandang TBC sing sputum BTA-né positif.

Cara panularan katelu ya iku liwat médhia banyu. Lelara bisa nular lan nyebar kanthi langsung lan ora langsung liwat banyu. Lelara-lelara sing ditularaké liwat banyu karan waterborne disease utawa water related disease.Agèn lelara antarané: 1. Virus : hepatitisvirus, poliomielitis 2. Baktèri : kolera, disentri, tifoid, diare 3. Protozoa :amubiasis, giardiasis 4. Helmintik : askariasis, lelara cacing cemethi, lelarahidatid 5. Leptospira: lelara Weil.

Uga delengen

  • Infeksi
  • Mikrobiologi
  • Pratélan lelara infeksi
  • Konsensus Copenhagen
  • Publikasi wigati dalam lelara infeksi
  • Pembunuh besar
Other Languages
العربية: مرض معد
བོད་ཡིག: ནད་ཡམས།
bosanski: Zarazna bolest
Ελληνικά: Μόλυνση
Esperanto: Infekta malsano
客家語/Hak-kâ-ngî: Chhòn-ngiam-phiang
Kreyòl ayisyen: Maladi kontajye
Bahasa Indonesia: Penyakit menular
日本語: 感染症
한국어: 감염병
Lëtzebuergesch: Infektiounskrankheet
lietuvių: Infekcinė liga
Nederlands: Infectieziekte
norsk nynorsk: Infeksjonssjukdom
português: Doença infecciosa
srpskohrvatski / српскохрватски: Infektivne bolesti
සිංහල: බෝවන රෝග
Simple English: Infectious disease
slovenčina: Infekčná choroba
slovenščina: Nalezljiva bolezen
తెలుగు: అంటువ్యాధి
Türkmençe: Infeksion keseller
татарча/tatarça: Инфекцион авырулар
oʻzbekcha/ўзбекча: Infeksion kasalliklar
Tiếng Việt: Bệnh truyền nhiễm
Vahcuengh: Binghlah
中文: 傳染病
Bân-lâm-gú: Thoân-jiám-pīⁿ
粵語: 傳染病