Paritas daya tuku

Kaseimbangan kemampuan blanja, kadhangkala uga karan paritas daya beli (basa Inggris: purchasing power parity-PPP) sajeroning èlmu ékonomi iku metodhe sing dipigunakaké kanggo ngitung alternatif aji tukar antar mata uang saka rong nagara. PPP ngukur sepira akèhé sawiji mata uang bisa tuku sajeroning pangukuran internasional (racaké dolar), amarga barang lan jasa duwé rega sing béda ing manéka nagara.

Aji tukar PPP dipigunakaké sajeroning perbandingan internasional tumrap standar urip. PDB sawijining nagara wiwitané diitung sajeroning mata uang lokal, dadi perbandingan antara rong nagara mbutuhaké konvèrsi mata uang. Perbandingan migunakaké aji tukar nyata dianggep ora nyata, amarga ora nuduhaké prabédan rega antar nagara. Prabédan antara PPP lan aji tukar nyata bisa béda akèh. Upamané, PDB per kapita ing RRC watara AS$1.400, déné miturut PPP ya iku watara AS$6.200. Déné PDB nominal per kapitané ya iku watara AS$37.600, nanging PPP-né mung AS$31.400.

Uga delengen

  • Dolar internasional
  • Pratélan nagara miturut PDB (PPP)
  • Pratélan nagara miturut PDB (PPP) per kapita
  • Pangukuran pikolèhan nasional
  • Èfèk Penn
Other Languages
Afrikaans: Koopkragpariteit
Nordfriisk: KKP
한국어: 구매력 평가
Bahasa Melayu: Pariti kuasa beli
Nederlands: Koopkrachtpariteit
norsk nynorsk: Kjøpekraftsparitet
srpskohrvatski / српскохрватски: Paritet kupovne moći
Simple English: Purchasing Power Parity