Pé manta

Manta birostris
200px
Pari manta saka Pasifik
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan:Animalia
Filum:Chordata
Klas:Chondrichthyes
Ordho:Rajiformes
Famili:Myliobatidae
Subfamili:Mobulinae
Génus:Manta
Spésies:M. birostris
Jeneng binomial
Manta birostris
Walbaum, 1792

Iwak epé manta (jeneng latin: Manta birostris, basa Indonésia Ikan pari manta) iku kalebu salah sijiné iwak kang duwé ukuran gedhé dhéwé ing donya.[1] Salah sijiné spésies iwak epé ya iku iwak epé manta utawa kang duwé jeneng latin Manta Birostris.[1] Ambané iwak pari saka pucuk sirip dhadha nganti pucuk sirip liyané tekan 7 mèter.[1] Boboté iwak pari nganti tekan 3 ton.[1]

Iwak epé tinemu ing lautan tropis ing kabèh segara ing donya, kurang luwih antarané 15 drajat lintang lor nganti 35 drajat lintang kidul.[1] Panyebarané kang amba lan penampilané kang unik ndadèkaké iwak iki duwé akèh jeneng ya iku "manta Pasifik", "manta Atlantik", "devil fish", lan "sea devil".[1]

Ing Indonésia, epé manta duwé jeneng lokal kang béda-béda antarané siji laladan karo laladan liyané.[1] Jeneng iki kaya ta cawang kalung, plampangan, lan pari kebo.[1] Diarani epé kebo amarga ana pérangan awaké kang mèmper kaya sungu kebo ing ndhasé saéngga dianggep mèmper kebo.[1]

Iwak epé kususé epé manta kalebu kéwan kang akèh diburu.[2] Nanging IUCN nerangaké yèn cacahé epé manta durung kalebu kéwan kang dianggep cures.[2] Populasi epé manta dianggep arang amarga kagiyatan ing laut lan kaanan laut kang akèh kena polusi, nanging rasio réprodhuksi iwak epé kang asor.[2]

Manta kagolongaké famili Myliobatidae kang cacahé ana 40 spésies.[2]

  • cathetan sikil

Cathetan sikil

  1. a b c d e f g h i fishbase.org(diundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  2. a b c d Manta Ray FAQ Elasmo-Research elasmo-research.org(diundhuh tanggal 11 Juni 2011)


Other Languages
Afrikaans: Manta
azərbaycanca: Nəhəng dəniz iblisi
български: Манта
català: Manta gegant
Cebuano: Pagi
čeština: Manta obrovská
Deutsch: Riesenmanta
Ελληνικά: Σαλάχι μάντα
español: Manta birostris
עברית: מנטה ענק
Bahasa Indonesia: Ikan pari manta
italiano: Manta birostris
қазақша: Манта
Lëtzebuergesch: Risemanta
Nederlands: Reuzenmanta
polski: Manta (ryba)
português: Jamanta
русский: Манта
Simple English: Manta ray
svenska: Jättemanta
Türkçe: Deniz şeytanı
українська: Манта
Tiếng Việt: Cá nạng hải
中文: 鬼蝠魟