Organisasi

Organisasi Kemahasiswaan ing Lithuania

Organisasi (Yunani: ὄργανον, organon - piranti) ya iku golongan wong ing siji wadhah kang duwé ancas padha.[1].

Ing ngèlmu-ngèlmu sosial, organisasi disinau déning peneliti saka pirang-pirang babagan ngèlmu, mligi sosiologi, ékonomi, ngèlmu pulitik, psikologi, lan manajemen.[1] Kajian ngenani organisasi kerep diarani studi organisasi (organizational studies), prilaku organisasi (organizational behaviour), utawa analisa organisasi (organization analysis).[1]

Dhéfinisi

Ana pirang-pirang téyori lan perspektif ngenani organisasi, ana kang cocog antarané siji lan liyané, lan uga ana kang béda.[1] Organisasi dhasaré digunakae minangka panggonan utawa wadhahe wong-wong kang padha kumpul, bekerjasama kanthi rasional lan sistematis, terencana, terorganisasi, terpimpin lan terkendali, nalika manfaatake sumber daya ( uang, material, mesin, metode, lingkungan), sarana-parasarana, data, lan liyané kang digunakaké kanthi efisien lan efektif kanggo nggayuh ancas organisasi.[1]

Minurut para ahli ana pirang-pirang pengertian organisasi.

  • Stoner kandha yèn organisasi ya iku pola gegayutan-gegayutan kanthi lumantar wong-wong kang ana ing ngisore pengarahan wong dhuwuran kanggo nggayuh ancas bebarengan [2].
  • James D. Mooney kandha yèn organisasi ya iku wujud saben perserikatan manungsa kanggo nggayuh ancas bebarengan [3].
  • Chester I. Bernard duwé panyaruwe yèn organisasi minangka siji sistem aktivitas kerja sama kang ditindakake déning wong loro utaa luwih[4].
  • Stephen P. Robbins kandha yèn Organisasi ya iku nyawijining (entity) sosial kang dikoordinasikake kanthi sadhar, kanthi siji watesan kang relatif bisa diidentifikasi, kang bekerja dhedhasar kang relatif terus kanggo nggayuh swijining ancas bebarengan utawa saklompok ancas.[5].
Other Languages
العربية: منظمة
ܐܪܡܝܐ: ܛܘܟܣܐ
asturianu: Organización
azərbaycanca: Təşkilat
تۆرکجه: تشکیلات
беларуская: Арганізацыя
беларуская (тарашкевіца)‎: Арганізацыя
български: Организация
bosanski: Organizacija
català: Entitat
کوردی: ڕێکخراوە
čeština: Organizace
Deutsch: Organisation
Zazaki: Organizasyon
English: Organization
Esperanto: Organizaĵo
español: Organización
euskara: Antolakuntza
فارسی: سازمان
français: Organisation
ગુજરાતી: સંસ્થા
עברית: ארגון
हिन्दी: संगठन
hrvatski: Organizacija
Bahasa Indonesia: Organisasi
íslenska: Samtök
italiano: Organizzazione
Latina: Organizatio
lietuvių: Organizacija
latviešu: Organizācija
Basa Banyumasan: Organisasi
македонски: Организирање
മലയാളം: സംഘടന
मराठी: संस्था
Bahasa Melayu: Pertubuhan
Mirandés: Ourganizaçon
مازِرونی: سازمان
नेपाली: सङ्गठन
Nederlands: Organisatie
norsk nynorsk: Organisasjon
ਪੰਜਾਬੀ: ਜਥੇਬੰਦੀ
polski: Organizacja
português: Organização
Runa Simi: Tantanakuy
română: Organizație
русский: Организация
саха тыла: Тэрилтэ
srpskohrvatski / српскохрватски: Organizacija
සිංහල: සංවිධානය
Simple English: Organization
slovenščina: Organizacija
shqip: Organizata
српски / srpski: Организација
svenska: Organisation
தமிழ்: அமைப்பு
తెలుగు: సంస్థ
тоҷикӣ: Ташкилот
Tagalog: Organisasyon
Setswana: Okanaiseišene
Türkçe: Kuruluş
українська: Організація
Tiếng Việt: Tổ chức
Winaray: Organisasyon
Yorùbá: Àgbájọ
粵語: 組織