Metodologi

Metodologi asalipun saking basa Yunani “metodos”, tembung puniki kapérang saking kalih suku temung inggih punika “metha” ingkang tegesipun nglampahi utawi ngliwati lan “hodos” ingkang tgesipun margi utawi cara. Metode ateges satunggiling margi ingkang dipunlangkungi kanggé dumugi tujuwan.

Metodologi inggih punika èlmu-èlmu ingkang dipun-ginakaken kanggé pikantuk kaleresan migunakaken panlusuran kanthi tata cara tinentu salebetipun manggihaken kaleresan, gumantung saking réalitas ingkang saweg dipunkaji.

Èlmu kapérang saking gangsal prinsip:

  1. kateraturan (orde)
  2. sebab-musabab (determinisme)
  3. kasedherhanan (parsimoni)
  4. pengalaman ingkang saged dipunamati (empirisme)

Kanthi prinsip-prinsip ingkang kados makaten mila wonten kathah margi kanggé manggihaken kaleresan. Metodologi inggih punika tata cara ingkang nemtokaken prosès panlusuran punapa ingkang badhé dipun-ginakaken.

Metodologi panlitèn inggih punika tata cara ingkang langkung princèn perkawis tahap-tahap nglampahaken satunggiling panlitèn.


Other Languages
Alemannisch: Methodologie
العربية: منهجية
Boarisch: Methodologie
беларуская (тарашкевіца)‎: Мэтадалёгія навукі
български: Методология
bosanski: Metodologija
català: Metodologia
čeština: Metodologie
Cymraeg: Methodoleg
dansk: Metodologi
Deutsch: Methodologie
Ελληνικά: Μεθοδολογία
English: Methodology
Esperanto: Metodologio
español: Metodología
euskara: Metodo
français: Méthodologie
galego: Metodoloxía
hrvatski: Metodologija
Bahasa Indonesia: Metodologi
italiano: Metodologia
日本語: 方法論
қазақша: Методология
한국어: 방법론
Latina: Methodologia
lietuvių: Metodologija
монгол: Арга зүй
Nederlands: Methodologie
norsk: Metodologi
polski: Metodologia
português: Metodologia
română: Metodologie
русиньскый: Методіка
srpskohrvatski / српскохрватски: Metodologija
slovenčina: Metodológia
српски / srpski: Методика
svenska: Metodologi
Tagalog: Pamamaraan
українська: Методологія науки
Tiếng Việt: Phương pháp luận
中文: 方法学