Kolosus ing Rodos

36°27′04″N 28°13′40″E / 36°27′04″N 28°13′40″E / 36.45111; 28.22778

Gambaran Colossus Rodos.

Kolosus punika patung saking Helios, ingnkang wonten ing pulau Rodos, Yunani, dipundamel déning Chares saking Lindos watara taun 292 kanthi 280 SM. Patung kasebat dipunanggep kaajaiban kuna ingkang wonten ing dunya. Saderengipun rusak, patung mau gadhah kainggilan luwih saking 30 mèter,patung paling inggil nalika jaman samana. Kolosus ingkang wonten Rodos punika Rodos gadhah kainggilan ingkang sami kaliyan Patung Liberty. [1] Patung mau saking kasil sisa perang Demetrios Poliorketes, panerus Alexander Agung nalika taun 305 SM. [2] Patung ingkang sampun misuwur punika dipundamel déning Chares saking Lindos, ingkang dipuntepang dados satriya ingkang jaga kutha Rodhes. [3] Piyambakipun murid saking Lysippus [4] [5], sadèrèngipun sampun naté damel patung ingkang ageng. [3] Ananging dipunlajengaken kaliyan Colosus saking Rhodes, Colosus saking Rodhes punika dipunutus déning Chares saking Lindos (dipunmilai sasampunipun 304 SM ngantos 12 taun kanggé ndandosi Patung). [6] Patung ingkang awujud déwa Helios punika dipunyasa amargi ngenang kamenangan ingkang dipunrebut saking Demetrus. [1] [2] [3] Déwa Helios déwa surya saking mitologi Yunani, putranipun Titan Hyperrion kaliyan Theia, kakang saking déwa Eos (pajar) kaliyan Selene (rembulan). [7]

Pesisir Rhodos

Pesisir Rodos ana uga ingkang nyebat pasisir punika Rhodes. [3] Kinten-kinten 11 mil pérangan kulon Turki, watara Yunani kaliyan pulau Cyprus. [7] Pesisir mau kados ta pusat ekonami ingkang utama wonten jaman semana. [3] Wonten tlatah Mediterania ingkang dipunembongi Laut Aegea, kutha krajanipun inggih namanipun Rhodes (wonten sumber sanès ingkang nyebat gerbang punika gerbang pelabuan Mandraki [8]), diyasa nalika taun 408 sadèrèngipun masehi. [3] Nalika taun 357 sm pasisir mau dipunkuasani déning Mausolus saking Halicarnassus (ingkang yasa makam kangem garwanipun), ananging dipunrebut déning Pèrsi nalika taun 340 sadèrèngipun masehi, ing tembe dipuntangkap déning Alexander Agung nalika taun 332 SM. [1] [3]

Other Languages
Afrikaans: Kolos van Rhodos
العربية: عملاق رودس
asturianu: Colosu de Rodas
azərbaycanca: Rodoslu Koloss
беларуская: Калос Радоскі
беларуская (тарашкевіца)‎: Калёс Родаскі
български: Родоски колос
bosanski: Kolos s Rodosa
čeština: Rhódský kolos
Чӑвашла: Родос Колосĕ
Esperanto: Koloso de Rodoso
español: Coloso de Rodas
فارسی: غول رودس
Bahasa Indonesia: Kolosus di Rodos
íslenska: Risinn á Ródos
italiano: Colosso di Rodi
қазақша: Родос Колосы
Lëtzebuergesch: Koloss vu Rhodos
lietuvių: Rodo kolosas
latviešu: Rodas koloss
македонски: Колос од Родос
Bahasa Melayu: Patung Raksasa Rhodes
မြန်မာဘာသာ: ရုတ်ဒ်၏ ရုပ်ထု
Nederlands: Kolossus van Rodos
norsk nynorsk: Kolossen på Rhodos
português: Colosso de Rodes
Runa Simi: Rodospi Kolossos
sicilianu: Culossu di Rodi
srpskohrvatski / српскохрватски: Kolos sa Rodosa
Simple English: Colossus of Rhodes
slovenčina: Rodoský kolos
slovenščina: Rodoški kolos
српски / srpski: Колос са Родоса
Türkçe: Rodos Heykeli
татарча/tatarça: Rodos Kolossı
українська: Колос Родоський
Bân-lâm-gú: Rodos ê Kī-siōng