Kemangi

Kemangi
Kemangi.jpg
Pérangan kemangi sing bisa dipangan
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan:Plantae
Dhivisi:Magnoliophyta
Klas:Magnoliopsida
Ordho:Lamiales
Famili:Lamiaceae
Génus:Ocimum
Spésies:O. ×citriodorum
Jeneng binomial
Ocimum ×citriodorum
Vis.

Kemangi ing basa basa Madurané kondhang karo jeneng kemangék.[1]. Kemangi iku rasané rada legi, adhem, wangi, lan nyegeraké.[1]terna cilik sing godhongé biyasa dipangan minangka lalap. Aroma godhongé kas, kuwat nanging lembut mawa sentuhan aroma limau.[1] Godhong kemangi arupa sawijining bumbu kanggo pèpès.[1] Minangka lalapan, godhong kemangi racaké dipangan karo godhong kubis, irisan timun, lan sambel kanggo ngancani pithik utawa iwak gorèng.[1] Ing Thailand kemangi dikenal minangka manglak lan uga asring ditemoni ing menu masakan kana [1]. Kemangi iku hibrida antarspésies antarané loro spésies selasih, Ocimum basilicum lan O. americanum [1]. Kemangi dikenal uga minangka O. basilicum var [1]. anisatum Benth [1]. Aroma khasé asalé saka kandhutan sitral sing dhuwur ing godhong lan kembangé [1].

Kandhutan

Kandhutan lan manfaat godong kemangi duwé daya penenang lan ngetokaké gas-gas saka awak. Godhongé uga asring minangka bumbu panganan daging utawa iwak. Kemangi uga ngandung zat lenga atsiri|atsiri, protéin|protéin, kalsium|kalsium, fosfor|fosfor, besi|besi, belerang|belerang, dan lain-lain.

  • 1,8 sineol, (kabèh tetanduran) kanggo anestesi, biyantu ngatasi ejakulasi premature, antikejang, ngrangsang aktivitas saraf pusat, jembaraké pembuluh kapiler (ngrangsang èrèksi), lan nguataké hepar (ati) [1].
  • anethol,(kabèh tetanduran) bisa ngrangsang kekebalan awak lan ngrangsang ASI [1].
  • apigenin,(kabèh tetanduran) bisa jembaraké pembuluh getih, nyegah pengentalan getih, nglancaraké sirkulasi, neken saraf pusat, lan biyantu ing relaksasi otot polos [1].
  • arginine (godhong), agawé kuwat daya tahan hidup sperma, nyegah mandul, mudhunaké gula darah, ''antihepatitis'', ''diuretik'' [2].
  • Asam aspartat|aspartat (godhong), ngrangsang sarap, analeptik [2].
  • Boron (kabéh tanduran), ngrangsang metuné hormon androgen lan hormon estrogen sarta nyegah keroposané balung/balung [2].
Other Languages
English: Lemon basil
Bahasa Indonesia: Kemangi
Nederlands: Citroenbasilicum
polski: Kemangi
Basa Sunda: Surawung