Kakaisaran Romawi Suci

Kamaharajan Romawi Suci[1]
Imperium Romanum Sacrum
Heiliges Römisches Reich
Sacro Romano Impéro
Kamaharajan
962–1806
Flag
Gendéra Kamaharajan
Quaternion Eagle
Quaternion Eagle
Wewengkone kakuasaan Kamaharajan Romawi Suci kintun-kintun taun 1600, dipunterapaken ing dhuwur bates nagara-nagara jaman saiki.
Kutha krajanNot specified
BasaLatin, Jerman, Itali, manéka warna Basa Jermanik Kulon, Basa Romansh lan Basa Slavik
AgamaKatulik Roma; Lutheran (Resmi diakoni saka Bedhamèn Augsburg 1555) lan Calvinisme (Resmi diakoni saking Bedhamèn Westphalia 1648)
PamaréntahanNagara kapilih
Kaisar
 • 962–973Otto I (Kapisan)
 • 1792–1806Franz II (Pungkasan)
Bebadan lègislatifDiet Kamaharajan
Jaman sajarahAbad pertengahan
Periode modhèren kawiwitan
 • Otto I is dilantik dados Kaisar Roma2 Fèbruari 962
 • Konrad II pikantuk
    singgasana saking Burgundia
2 Fèbruari 1033
 • Katentreman Augsburg25 Sèptèmber 1555
 • Katentreman Wèstphalia24 Oktober 1648
 • Francis II maringaken singgasana6 Agustus 1806
Sadurungé
Sawisé
Franka Tengah
Franka Étan
Konfederasi Swiss Kuno
Républik Nèderlan
Konfederasi Rhéin
Kamaharajan Ostenrik
Kamaharajan Prancis Kapisan
Nagara Itali (Napoleon)
Nagara Prussia
United States of Bèlgi
Kapangeranan Liechtenstein
Nagara Frisia Étan
Saiki dadi péranganing Jerman
 Ostenrik
 Bèlgi
Cithakan:Country data Républik Républik Céko

 Liechtenstein
 Luksemburg
 Monako
 Nèderlan
 San Marino
 Slovénia
  Swiss
 Prancis
 Itali
 Polen

Warning: Value specified for "continent" does not comply

Kakaisaran Romawi Suci (Jerman: Heiliges Römisches Reich (HRR), Latin: Imperium Romanum Sacrum (IRS)) inggih punika kumpulané organisasi pulitik wonten ing Éropah Tengah taun 962 (wonten ingkang nyebat taun 843) nganti taun 1806. Ing kawiwitan, amba wewengkoné namung dumugi Nagara Franka Wétan, punika pecahané Nagara Franka saksampuné dibagi ing Prajanjèn Vèrdun, lan Nagara Lombardia (panggènan kang dunungé ing nagara Itali).

Kumpulan punika nyebat dhèwèke "kamaharajan" utawi impérium lan kang dadi pimpinané mau "kaisar"(basa latinipun: imperator). Kejaba saking punika, kaisar boten gadhah kuwasa absolut marang anggotané, saénggo béda karo tata cara Kamaharajan Romawi utawa nagara Prancis ingkang sistem pamerintahané linuwih absolut.

Sistem imperium punika kalaksanan kintun-kintun wolung abad luwih, sadèrèngipun bibar amargi Perang Napoléon ing tanggal 6 Agustus 1806. Dhumateng Adolf Hitler, Kamaharajan Romawi punika disungga-sungga kanthi asma Das Erste Reich ("Imperium Kapisan") kaliyan bangsa Jérman.

Wewengkonipun wiyar, saéngga kathah prabawané dhumateng sajarah Éropah ing abad pertengahan. Saliyané iku, kathah carita saking Éropah ingkang gadhah sesambungan kaliyan imperium.

Other Languages
беларуская (тарашкевіца)‎: Сьвятая Рымская імпэрыя
Nordfriisk: Hilag Röömsk Rik
客家語/Hak-kâ-ngî: Sṳ̀n-sṳn Lò-mâ Ti-koet
interlingua: Sacre Imperio Roman
Bahasa Indonesia: Kekaisaran Romawi Suci
Lingua Franca Nova: Impero Roman Santa
Bahasa Melayu: Empayar Suci Rom
Nedersaksies: Heilige Roomse Riek
Piemontèis: Imperi Roman Sacrà
srpskohrvatski / српскохрватски: Sveto Rimsko Carstvo
Simple English: Holy Roman Empire
slovenščina: Sveto rimsko cesarstvo
татарча/tatarça: İzge Rim imperiäse
oʻzbekcha/ўзбекча: Muqaddas Rim imperiyasi
West-Vlams: Illig Rôoms Ryk