Josef Stalin

Generalissimo
Joseph Stalin
Иосиф Виссарионович Сталин
Iosif Vissarionovich Stalin
იოსებ ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი
Ioseb Besarionis dze Jughashvili
JStalin Secretary general CCCP 1942.jpg
Josef Stalin, Sekretaris Jendral Parté Kuminis Uni Soviet Ka-1
Sekretaris Jenderal Parté Kuminis Uni Soviet Ka-1
Linggih
3 April 1922 – 5 Maret 1953
Kang ndhisikiPosisi dibuat
Kang nggantèniGeorgy Malenkov
Ketua Dewan Komisariat Rakyat Uni Soviet
Linggih
6 Mèi 1941 – 5 Maret 1953
Kang ndhisikiVyacheslav Molotov
Kang nggantèniGeorgy Malenkov
Komisaris Rakyat Urusan Pertahanan Uni Soviet
Linggih
19 Juli 1941 – 25 Fèbruari 1946
MahamantriPribadi
Kang ndhisikiSemyon Timoshenko
Kang nggantèniKaanan dialihake ing Komisaris Rakyat Urusan Angkatan Sanjata Uni Soviet
Komisaris Rakyat Urusan Angkatan Bersenjata Uni Soviet
Linggih
25 Fèbruari 1946 – 3 Maret 1947
MahamantriDiri sendiri
Kang ndhisikiPosisi dibuat
Kang nggantèniNikolai Bulganin (Minangka Mantri Angkatan Sanjata Uni Soviet)
Komisaris Rakyat Urusan Kewarganagaraan RSFS Rusia
Linggih
8 November 1917 – 7 Juli 1923
MahamantriVladimir Lenin
Kang ndhisikiPosisi digawé
Kang nggantèniPosisi dibusak
Rerincèn dhiri
LairIosef Besarionis dze Jughashvili
(1878-12-18)18 Dhésèmber 1878
Gori, Tiflis, Kamaharajan Rusia
Pati5 Maret 1953(1953-03-05) (umur 74)
Kuntsevo dekat Moskwa, RSFS Rusia, Uni Soviet
BangsaUni Soviet
Parté pulitikParté Kuminis Uni Soviet
AgamaOra ana (atheis)
Tandha tangan

Iosif (Josef) Vissarionovich Stalin (Basa Rusia: Иосиф Виссарионович Сталин, Iósif Vissariónovich Stálin), nami asli Ioseb Jughashvili (Basa Georgia: იოსებ ჯუღაშვილი, basa Rusia: Иосиф Джугашвили, Iósif Dzhugashvíli;) (21 Dhésèmber 1879 (tarikh Kalèndher Grégorius) – 5 Maret 1953) punika pamimpin Uni Sovyèt lan satunggiling diktator ingkang kejem sanget, dipuntepangi ugi kanthi sebutan Manungsa Waja. Panjenenganipun dipunkinten sampun mréntahaken mejahi tiyang watara 30 yuta jiwa kang ndunungi Rusia lan nagari-nagari sakiwatengenipun. Panjenenganipun ugi dipuntepangi minangka tiyang ingkang sengit agama. Sadèrèngipun piyambakipun mlebet seminari ing Tbilisi, nanging lajeng dados boten pitados malih dhumateng Hyang sasampunipun maos buku Asal-usul Spesies karyanipun Charles Darwin.

Panjenenganipun tampil minangka pamimpin parté kuminis ing nagari Uni Républik Sovyèt Sosialis. Saingan utami Stalin inggih punika Leon Trotsky, Leon kasil dipuntundhung medal saking Rusia tumuli dipunpejahi. Merak taun 1929 Stalin dados kepala nagara. Panjenenganipun kejem sanget kaliyan saingan utawi sinten kémawon ingkang nglawan piyambakipun. Sedaya tiyang wau dipunukum pati minangka mengsah nagari Sovyèt utawi dipunlebetaken dhateng kamp-kamp pakunjaran. Salebeting Perang Donya II (1939-1945) Rusia perang kaliyan Inggris sarta Amérika Sarékat nglawan Jerman. Nanging sasampunipun perang Stalin " masang Tirai Wesi" antawisipun sekuthu Kilèn lan Rusia lan sapérangan ageng nagari ing Éropah Wétan dipundadosaken nagari Kuminis. Stalin kuwaos dumugi akir gesangipun ing yuswa 73 taun. Ing wekdal pamaréntahan Stalin, panjenenganipun boten namung ngawasi sadaya nagari Rusia, nanging ugi nagari-nagari ing sanjawining Rusia

Pratélan pustaka

  • Elizabeth Mauchline Roberts. 1968. Man of Steel. Penerbit: Methuen
Other Languages
Afrikaans: Josef Stalin
Alemannisch: Josef Stalin
aragonés: Josef Stalin
Ænglisc: Iosep Stalin
العربية: جوزيف ستالين
asturianu: Yósif Stalin
Aymar aru: Iosif Stalin
azərbaycanca: İosif Stalin
تۆرکجه: ايستالین
Boarisch: Josef Stalin
žemaitėška: Josips Stalėns
Bikol Central: Josep Stalin
беларуская (тарашкевіца)‎: Ёсіф Сталін
български: Йосиф Сталин
Bislama: Joseph Stalin
brezhoneg: Jozef Stalin
bosanski: Josif Staljin
Chavacano de Zamboanga: Joseph Stalin
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Joseph Stalin
Cebuano: Joseph Stalin
Cymraeg: Joseff Stalin
Deutsch: Josef Stalin
dolnoserbski: Jozef Stalin
Ελληνικά: Ιωσήφ Στάλιν
emiliàn e rumagnòl: Joseph Stalin
English: Joseph Stalin
Esperanto: Josif Stalin
español: Iósif Stalin
euskara: Iosif Stalin
estremeñu: Josif Stalin
føroyskt: Jósef Stalin
français: Joseph Staline
贛語: 斯大林
Gàidhlig: Iosif Stalin
galego: Iosif Stalin
गोंयची कोंकणी / Gõychi Konknni: Joseph Stalin
客家語/Hak-kâ-ngî: Joseph Stalin
Fiji Hindi: Joseph Stalin
hrvatski: Josif Staljin
hornjoserbsce: Józef Stalin
Kreyòl ayisyen: Stalin
հայերեն: Իոսիֆ Ստալին
interlingua: Josef Stalin
Bahasa Indonesia: Josef Stalin
Ilokano: Joseph Stalin
íslenska: Jósef Stalín
italiano: Iosif Stalin
la .lojban.: stalin.
Qaraqalpaqsha: Yosif Stalin
Kabɩyɛ: Joseph Staline
kurdî: Josef Stalin
kernowek: Joseph Stalin
Кыргызча: Иосиф Сталин
Lingua Franca Nova: Josef Stalin
Limburgs: Jozef Stalin
lumbaart: Josif Stalin
لۊری شومالی: جوزف اٛستالین
lietuvių: Josifas Stalinas
latviešu: Josifs Staļins
Malagasy: Joseph Stalin
македонски: Јосиф Сталин
मराठी: स्टॅलिन
Bahasa Melayu: Joseph Stalin
Mirandés: Josef Staline
မြန်မာဘာသာ: ဂျိုးဇတ် စတာလင်
مازِرونی: ژوزف استالین
Napulitano: Stalin
नेपाली: स्टालिन
नेपाल भाषा: जोसेफ स्टालिन
Nederlands: Jozef Stalin
norsk nynorsk: Josef Stalin
Livvinkarjala: Josif Stalin
Papiamentu: Joseph Stalin
Piemontèis: Josif Stalin
پنجابی: جوزف سٹالن
português: Josef Stalin
Runa Simi: Yosif Stalin
русиньскый: Осиф Сталін
संस्कृतम्: जोसेफ़ स्टालिन
sicilianu: Giuseppi Stalin
srpskohrvatski / српскохрватски: Josif Staljin
Simple English: Joseph Stalin
Soomaaliga: Joseph Stalin
српски / srpski: Јосиф Стаљин
Sesotho: Iosif Stalin
svenska: Josef Stalin
Kiswahili: Josef Stalin
ślůnski: Josif Stalin
తెలుగు: స్టాలిన్
Tagalog: Joseph Stalin
Türkçe: Josef Stalin
татарча/tatarça: Иосиф Сталин
ئۇيغۇرچە / Uyghurche: ستالىن
oʻzbekcha/ўзбекча: Iosif Stalin
vepsän kel’: Stalin Iosif
Volapük: Iosif Stalin
walon: Staline
Winaray: Joseph Stalin
მარგალური: იოსებ სტალინი
Yorùbá: Joseph Stalin
Vahcuengh: Joseph Stalin
文言: 斯大林
Bân-lâm-gú: Iosif Stalin
粵語: 史太林
isiZulu: Joseph Stalin