Gréja Ortodoks

Katedral Kristus Sang Juru Wilujeng ing Moskow, Gréja Ortodoks paling dhuwur ing donya.
Bagéyan saka seri artikel ngenani
Kakristenan
Agama Kristen

Dasar
Yésus Kristus
Gréja • Téologi
Tritunggal • Injil
Dispensasionalisme
Para Rasul • Kraton
Sajarah Kakristenan

Alkitab:
Injil: Prajanjian Lawas
       Prajanjian Anyar
Apokrifa: Deuterokanonika

Ajaran:
Angger-angger sepuluh
Kotbah ing Bukit: Ucapan Berbahagia
Donga Kanjeng Rama
Hukum Kasih
Amanat Agung

Gréja Kristen:
Gréja Katulik
Gréja Katulik Latin
Gréja Katulik Wétan
Gréja Ortodoks Wétan
Gréja Ortodoks Oriental
Gréja Wétan Asiria
Protestanisme

Topik-Topik Ing Kakristenan:
Nestorianisme • Miafisitisme
Kalèndher
Denominasi Kristen
Maria • Klausa filioque
Gerakan agama Kristen

Ibadat Kristiani:
Misa
Liturgi Suci

Kapercayan sing kakait:
Agama Abrahami
Gerakan Rastafari

Gréja Ortodoks, iku dhénominasi gréja Kristen kang pandhèrèk mligi ana ing Éropah Wétan lan laladan pasisir wétan Laut Tengah. Kajaba iku, Gréja Ortodoks uga ana ing India, Jepang, lan saiki uga ing Indonésia.

Gréja Ortodoks Wétan, kanthi resmi karan Gréja Katulik Ortodoks[note 1] lan asring sinebut Gréja Ortodoks,[7] iku Gréja Kristen gedhé dhéwé nomer loro ing donya,[8] kanthi gunggung pandhèrèk watara 225–300 yuta,[9] mligi ing Wétan lan Éropah Kidul-wétan lan Wétan Tengah. Iki wujud dhénominasi agama kang mayoritas saka populasi ing Rusia, Belarus, Ukraina, Moldova, Georgia, Romania, Serbia, Montenegro, Makedonia, Bulgaria, Yunani, lan Siprus; populasi minoritas kang signifikan ana ing Lebanon, Yordania, lan Suriah. Iki mulangaké yèn Gréja kang Siji, Suci, Katulik, lan Apostolik diyasa déning Yésus Kristus lan para Rasulé watara 2,000 taun kapungkur.

Gréja Ortodoks kasusun saka sapérangan lembaga gréjawi kanthi pamaréntahan-dhéwé, kanthi géografis lan nasional kang béda nanging tunggal téologis. Saben lembaga pamaréntahan-dhéwé (utawa otosefalus), asring nanging ora mesthi nyakup sawijining nagara, dituntun déning sawijining Sinode Suci kang tugasé, ing antarané, ya iku kanggo nglestarèkaké lan mulang karasulan lan tradhisi patristik lan pratik gréja kagandhèng. Kayadéné Gréja Katulik Roma, Komuni Anglikan, Greja Asiria Wétan, Ortodoks Oriental lan sapérangan gréja liyané, biskop Ortodoks nlusuri silsilahé marang para rasul liwat prosès panggantian apostolik.

Other Languages
Alemannisch: Orthodoxe Kirchen
aragonés: Ilesia Ortodoxa
asturianu: Ilesia Ortodoxa
беларуская (тарашкевіца)‎: Праваслаўная царква
brezhoneg: Iliz Ortodoks
emiliàn e rumagnòl: Ceṡa Urtudòsa
Kreyòl ayisyen: Legliz Òtodòks
interlingua: Ecclesia Orthodoxe
Bahasa Indonesia: Gereja Ortodoks
日本語: 正教会
한국어: 동방 정교회
lumbaart: Ciexa Ortodossa
македонски: Православна црква
Bahasa Melayu: Gereja Ortodoks Timur
مازِرونی: شرقی ارتدوکس
norsk nynorsk: Ortodoks kristendom
português: Igreja Ortodoxa
Runa Simi: Chiqan Iñitsay
sicilianu: Chiesa Ortudossa
davvisámegiella: Ortodoksalaš girku
srpskohrvatski / српскохрватски: Pravoslavna crkva
Simple English: Eastern Orthodox Church
српски / srpski: Православна црква
Tok Pisin: Kristen Otodos
татарча/tatarça: Pravoslavie
吴语: 东正教
中文: 正教會
Bân-lâm-gú: Tang Chèng-kàu
粵語: 東正教