Fosfolipid

Fosfolipid
Kelompok molekul polar, di perlihatkan dengan warna merah.
U dindikasi mengandung pérangan molekul hidrofobik, di perlihatkan dengan warna biru.
Fosfatidil kolin ya iku komponèn utama lesitid, yang juga merupakan sumber kolin dalam sintesis asetilkolin dalam kolinergik neuron

Fosfolipid utawi phospholipid inggih punika glisérida ingkang ngandung fosfor ing wujud Èstér asem fosfor. Punia fosfolipid saged dipunwastani [[[fosfogliserida]].[1](dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012)Fosfolipid inggih punika suatu glisèrida ingkang ngandung fosfor ing wujud Èstér asem fosfor.[2](dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012)fosfolipid inggih punika kalih asem lémak lan gugus fosfat ingkang gégayutan kaliyan molékul gliserol. Komponén utami mémbran biologi.[2](dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012) fosfolipid inggih punika suatu glisarida ingkang ngandung fosfor ing wujud Èstér asem fosfot. Sakménika fosfolipid inggih punika fosfoglisèrida. Sényawa-sényawa ing golongan [[fosfoglisérida punika saged dipuntingali dados dérivat asem alfa fosfatidat. Gugus ingkang dipupunikatikaliyan asem fosfatidat antawisipun kolin, Ètanolamina, sèrin saha inositol. Ing punika sényawa kalébét fosfolipid inggih punika fosfatidiletanolamina, fosfatidelserin saha fosfatidilinositol.

Sipatipun

Umumipun fosfolipid wonten ing salèbéting sél tuwuhan, kéwan lan manungsa. Ing tuwuhan fosfolipid ing kèdélai, ing manungsa utawi kéwan wonten ing ndok, polo, hati, ginjal, pangkrèas, paru-paru, saha jantung. Fosfolipid asifat Èsénsial kanggé sél amérgi kagolong komponén ménbran sél. Struktur fosfolipid ingggih punika tuladha klasik. Fosfolipid sami kaliyan molékul lémak anaging namung gadhah kalih asem lémak ingkang kantél ing glisérol, anaging boten tiga. Gugus hidroksil kétiga ing gliserol gégayutan kaliyan gugus fosfat, ingkang gadhah momotan listrik négatif. Molèkul-molèkul alit, ingkang limrahipun gadhah momotan utawi polar, saged dipunaturaken ing gugus fosfat kanggé wujud warna fosfolipid. Kalih ujung fosfolipid nunjuakén prilaku ingkang bènten kaliyan toya. Ékor hidrokarbon asifat hidrofobik lan dipuntébihakén saking toya. Nanging gugus fosfat lan molékul ngèlékat ing gugus punika wujud sirah hidrofilik ingkang gadhah afinitas déning toya. Manawi dipuntambahaken ing toya, fosfolipid nyusun saking wujud agregat ingkang lapisanipun kalih utawi bilayer ingkang ngelindungi hidrofobik saking toya. [3]

Other Languages
العربية: دهن فسفوري
български: Фосфолипид
bosanski: Fosfolipid
català: Fosfolípid
čeština: Fosfolipid
dansk: Fosfolipid
Deutsch: Phospholipide
Ελληνικά: Φωσφολιπίδια
English: Phospholipid
español: Fosfolípido
euskara: Fosfolipido
فارسی: فسفولیپید
français: Phospholipide
Gaeilge: Fosfailipid
galego: Fosfolípido
hrvatski: Fosfolipidi
Bahasa Indonesia: Fosfolipid
íslenska: Fosfólípíð
italiano: Fosfolipide
日本語: リン脂質
한국어: 인지질
Lëtzebuergesch: Phospholipid
lumbaart: Fosfolipid
lietuvių: Fosfolipidai
latviešu: Fosfolipīdi
македонски: Фосфолипид
Nederlands: Fosfolipide
norsk nynorsk: Fosfolipid
norsk: Fosfolipid
polski: Fosfolipidy
português: Fosfolípido
română: Fosfolipidă
русский: Фосфолипиды
srpskohrvatski / српскохрватски: Fosfolipid
Simple English: Phospholipid
slovenčina: Fosfolipid
slovenščina: Fosfolipid
српски / srpski: Fosfolipid
svenska: Fosfolipid
Türkçe: Fosfolipit
українська: Фосфоліпіди
oʻzbekcha/ўзбекча: Fosfolipidlar
Tiếng Việt: Phospholipid
中文: 磷脂