Cygnus

CYGNUS

Peta Cygnus
CekakanCyg
GenitifCygni
Asensio rekta20.62
Deklinasi+42.03
Area804 derajad pesagi (#16th)
Lintang utama9
Lintang
Bayer/Flamsteed
84
Lintang
mawa planèt
57
Lintang padhang4
Lintang cedhak1
Lintang paling padhangDeneb (α Cyg) (1.25m)
Lintang paling cedhak61 Cyg ( tc)
Obyèk Messier2
Udan météorOctober Cygnids
Kappa Cygnids
Rasi lintang
sing wewatesan
Cepheus
Draco
Lyra
Vulpecula
Pegasus
Lacerta
Katon antara lintang +90° lan −40°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi September.
'

Cygnus (/[unsupported input]ˈsɪɡnəs/) inggih punika salah satunggaling jinis rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor, caket kaliyan galaksi Bimasekti. Cygnus inggih saking basa Yunani kanggé angsa. Cygnus inggih punika salah satunggal rasi lintang ingkang dipundhaptar déning astronom Yunani, Ptolemy ing abad kaping kalih, lan rasi lintang punika ugi kalebet salah satunggal saking 88 rasi lintang modhérn ingkang dipundhapter déning International Astronomical Union. Rasi lintang punika katingal kados gulu ingkang dawa saking manuk kanthi sewiwi ingkang mbikak amba.

Lintang-lintang

Rasi lintang Cygnus gadhah laladan ingkang ambanipun kirang langkung 804 drajat persegi lan ngewrat enem lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit-planit. Rasi lintang punika mapan wonten ing garis lintang antawisipun +90° lan-40° lan paling saé dipuntingali ing wekdal jam 9 dalu ing salebeting sasi September.

Cygnus ngewrat asterisme ingkang pokok, garis ping ing sisih lor maujud saking lintang ingkang paling padhang ing rasi lintang punika.

Lintang ingkang paling padhang wonten ing Cygnys inggih punika alpha Cygni utawi Deneb (buntutipun), ingkang ugi kalebet sangalas lintang ingkang paling padhang ing langit.[1] Deneb inggih punika super raksasa kanthi cahya biru ngantos pethak ingkang minangka tandha buntutipun angsa lan salah satunggaling lintang ing segitiga summer, sesarengan kaliyan alpha Aquilae, Altair lan alpha Lyrae, Vega. Gamma Cgni utawi Sadr [2](dadanipun) mapan wontne ing punjering garis ping ing lor lan dipunkiteri déning nebula ingkang ngaco, inggih punika IC 1318, ingkang ugi dipunmangertosi minangka Gamma Cygni region. Lintang punika ngewrat super raksasa jene ngantos pethak. Delta Cygni ingkang ugi dipunmangertosi minang Rukh ing basa Pèrsi, utawi Urakhga ing basa Akkadia inggih lintang ingkang gadhah magnitudo tiga sasampunipun roc. Lintang punika kalebet lintang rangkep tiga ingkang tebihipun kirang langkung 170 taun cahya.

Cygnus taksih kalebet kulawarga rasi lintang Hercules, sesarengan kaliyan rasi lintang Hercules, Sagitta, Aquila, Lyra, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, Lupus, Corona Australis, Ara, Triangulum Australe lan Crux. Déné rasi lintang ingkang wonten ing sakitering Cygnus inggih punika rasi lintang Cepheus, Draco, Lyra, Vulpecula, Pegasus lan Lacerta.[3]

Other Languages
azərbaycanca: Qu (bürc)
беларуская: Лебедзь (сузор’е)
беларуская (тарашкевіца)‎: Лебедзь (сузор’е)
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Tiĕng-ngò̤-cô̤
dansk: Svanen
Gaeilge: An Eala
galego: Cygnus
客家語/Hak-kâ-ngî: Thiên-ngò-chho
Bahasa Indonesia: Cygnus
한국어: 백조자리
Lëtzebuergesch: Cygnus (Stärebild)
мокшень: Озял
македонски: Лебед (соѕвездие)
മലയാളം: ജായര
Bahasa Melayu: Undan (buruj)
norsk nynorsk: Svana
norsk: Svanen
português: Cygnus
srpskohrvatski / српскохрватски: Labud (zviježđe)
Simple English: Cygnus (constellation)
slovenčina: Labuť (súhvezdie)
slovenščina: Labod (ozvezdje)
српски / srpski: Лабуд (сазвежђе)
татарча/tatarça: Аккош йолдызлыгы
українська: Лебідь (сузір'я)
oʻzbekcha/ўзбекча: Oqqush (yulduz turkumi)
Tiếng Việt: Thiên Nga (chòm sao)
中文: 天鹅座
Bân-lâm-gú: Thian-ngô͘-chō
粵語: 天鵝座