Corona Australis

CORONA AUSTRALIS

Peta Corona Australis
CekakanCrA
Genitif
  • Coronae Australis
  • Coronae Austrinae
Asensio rekta19
Deklinasi−40
Area128 derajad pesagi (#80th)
Lintang utama6
Lintang
Bayer/Flamsteed
14
Lintang
mawa planèt
2
Lintang padhang0
Lintang cedhak0
Lintang paling padhangα CrA (4.10m)
Lintang paling cedhakHD 166348 ( tc)
Obyèk Messier0
Udan météorCorona Australids
Rasi lintang
sing wewatesan
Katon antara lintang +40° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi August.
'
Rasi lintang Corona Australis

Corona Australis (/[unsupported input]kˈrnə ɒˈstrls/) utawi Corona Austrina (/[unsupported input]kˈrnə ɒˈstrnə/)[1] inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang alit ingkang mapan wonten ing langit sisih kidul. Corona Australis inggih saking basa Latin kanggé manuk gagak kidul, lan rasi lintang punika inggih pérangan paling kidul saking rasi lintang Corona Borealis. Corona Australis kalebet salah satunggaling saking 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar déning Ptolemy, ingkang namung dipunétang pitung lintang,[2] lan rasi lintang punika kalebet 88 rasi lintang modhern.

Titikanipun

Corona Australis inggih punika rasi lintang ingkang alit ingkang dipunkiteri déning rasi lintang Sagittarius ing sisih lor, Scorpius ing sisih kulon. Telescopium ing sisih kidul, lan rasi lintang Ara ing sisih kidul radi kulon. Tigang aksara ingkang dipun-ginakaken kanggé nyekak nama rasi lintang punika, ingkang dipunpendhet saking International Astronomic Union ing taun 1922 inggih punika 'CrA'.[3] Déné wates-watesaning rasi lintang Corona Australis ingkang resmi inggih dipundamel déning Eugène Delporte ing taun 1930, ingakng dipungambaraken wujud poligon kanthi sekawan pérangan. Wonten ing sistem koordinat khatulistiwa, koordinat pas minggahipun mapan wonten ing antawisipun 17j 58.3m lan 19j 19.0m, kanthi deklinasinipun ing antawispun koordinat −36.77° lan −45.52°.[4] Kanthi gadhah laladan ingkang ambanipun 128 drajat persegi, Corona Australis puncakipun aged dipuntingali ing dalu ing tanggal 30 Juni[5] lan saking ambanipun laladanipun rasi lintang punika mapan wonten ing ranking 80 saking 88 rasi lintang ingkang wonten.[6] Rasi lintang punika namung saged dipuntingali ing garis lintang 53° lor, lan Corona Australis boten saged dipuntingali saking kapuloan Britania amargi papanipun ingkang tebih ing sisih kidul,[7] nanging rasi lintang punika saged dipuntingali saking Éropah Selatan lan ugi saking Amérika Sarékat pérangan kidul.[8]

Other Languages
Afrikaans: Suidelike Kroon
asturianu: Corona Australis
azərbaycanca: Cənub Tacı (bürc)
беларуская (тарашкевіца)‎: Паўднёвая Карона
български: Южна корона
brezhoneg: Kurunenn ar Su
Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄: Nàng-miēng-cô̤
فارسی: تاج جنوبی
客家語/Hak-kâ-ngî: Nàm-miên-chho
עברית: כתר דרומי
hrvatski: Južna kruna
Bahasa Indonesia: Corona Australis
italiano: Corona Australe
lietuvių: Pietų Vainikas
latviešu: Dienvidu Vainags
Bahasa Melayu: Mahkota Selatan
Nederlands: Zuiderkroon
norsk nynorsk: Den sørlege krona
پنجابی: دکھنی تاج
português: Corona Australis
русский: Южная Корона
srpskohrvatski / српскохрватски: Južna kruna
Simple English: Corona Australis
slovenčina: Južná koruna
svenska: Södra kronan
oʻzbekcha/ўзбекча: Janubiy toj
Tiếng Việt: Nam Miện
中文: 南冕座
Bân-lâm-gú: Lâm-koan-chō
粵語: 南冕座