Charles Édouard Guillaume

Charles Édouard Guillaume
Lair(1861-02-15)15 Fèbruari 1861
Fleurier, Val-de-Travers, Neuchâtel, Swiss
Pati13 Mèi 1938(1938-05-13) (umur 77)
Sèvres, Hauts-de-Seine, Prancis
KabangsanSwiss
BabaganFisika
InstitusiBiro Internasional Berat dan Ukuran,
Sèvres, Prancis
Alma materITK Zürich
Misuwur amargaInvar dan elinvar
Notable awardsMedali John Scott (1914)
Penghargaan Nobel dalam Fisika (1920)

Charles Édouard Guillaume (lair ing Fleurier, Val-de-Travers, Neuchâtel, Swiss, 15 Fèbruari 1861 – pati ing Sèvres, Hauts-de-Seine, Prancis, 13 Juni 1938 ing yuswa 77 taun) inggih punika satunggaling fisikawan asal Perancis. Piyambakipun pikantuk Penghargaan Nobel Fisika taun 1920. Piyambakipun misuwur saking "invar" lan "elinvar"-ipun.[1]

Karier

Guillaume pikantuk pendidikan awalipun ing Neuchâtel sadéréngipun tindak dhateng Politeknik Zürich, ing pundi piyambakipun pikantuk gelar dhoktoripun. Piyambakipun nelasaken wekdal ingkang cekek minangka petugas ing artileri sadéréngipun mlebet dhateng Biro Internasional Pengukuran dan Berat, minangka asistèn, aun 1883. Piyambakipun dados Direktur Asosiat taun 1902 dumugi pensiun taun 1936, piyambakipun dados Direktur ing Bureau. Piyambakipun tetep minangka Direktur kehormatan saking taun 1936 dumugi séda.[2]

Sadangu karier cekak ing militèr, Guillaume sinau mekanika lan balistik nanging panalitén paling wiwitan wonten ing kantoripun inggih punika kaliyan termometri. Piyambakipun nindakaken panalitén wigati babagan "perbaikan" raksa ing salebeting tabung termometer lan piyambakipun tanggel jawab kanggé kalibrasi detail termometer ingkang dipun-ginakaken ing Kantor saperlu yasa ekspensi tetep wonten ing standar panjang. Piyambakipun fokus wonten ing makarya awal ing International Metre lan nindakaken penentuan volume 1 kilogram toya kanthi métodhe kontak.[3]

Sawijining kesempatan panalitén déning Guillaume ing koefisien muai campuran besi nikel ingkang dados pelopoe kangg panalitn sistematis sawijining rerangkén campuran lan manggihaken invar, sawijining campuran koefisien muai ingkang andhap sanget; elinvar, ing pundi koefisien termoelestis ing kasunyatan nol, inggih punika tetapan modulus Young, ing sawijining cakupan temperatur ingkang dipuntemtokaken; sesarengan kaliyan campuran ingkang migunani sanèsipun. Panerapan invar kanthi rikat dipunakuni lan bahan mau dipun-ginakaken wonten ing métodhe rikat kanggé pengukuran garis garis dhasar geodetis. Campuran mau kanthi amba dipun-ginakaken ing instrumen ingkang trep, kados ta termostat lan pendulum jam astronomi. Saldo imbalan total Guillaume kanggé jam ingkang kualitasipuninggil lan kronometer, ingkang mbusak kalepatan sekunder, sampun dipunsempurnakaken déning hair spring elinvar.[4]

Kerja Guillaume dipunsimpen wonten ing sapérangan paper ingkang dipunterbitaken déning Kantor Bureau lan piyambakipun sampun nyerat, ing antawis makarya ingkang sanèsipun, Études thermométriques (Studi ing Termometri, 1886), Traité de thermométrie (Risalah ing Termometri, 1889), Unités et Étalons (Unit lan Standar, 1894), Les rayons X (Sinar-X, 1896), Recherches sur le nickel et ses alliages (Penyelidikan ing Nikel lan Campuranipun, 1898), La vie de la matière (Kehidupan Materi, 1899), La Convention du Mètre et le Bureau international des Poids et Mesures (Konvensi Metris dan Kantor Internasional Pengukuran lan Bobot, 1902), Les applications des aciers au nickel (Penerapan Baja Nikel, 1904), Des états de la matière (Kaanan Materi, 1907), Les récent progrès du système métrique (Kamajon wonten ing Sistem Metris, 1907, 1913). Bukunipun Initiation à la Mécanique (Pengenalan babagan Mekanika) sampun dipunterjemahaken ing kathah basa.

Other Languages
беларуская: Шарль Эдуар Гіём
български: Шарл Едуар Гийом
Bahasa Indonesia: Charles Guillaume
latviešu: Šarls Gijoms
македонски: Шарл Едуар Гијом
українська: Шарль-Едуар Гійом
oʻzbekcha/ўзбекча: Charles Édouard Guillaume