Bathara Surya

Disambig.svg Kanggé kagunan sanès saking Surya, mangga mriksani Surya

Cithakan:Hindu Déwa Infobox

Bathara Surya iku paraga ing jagad wayang kang uga diarani Dewane Srengenge. [1] Amarga jejibahane njaga lakune srengéngé. [2] Bathara Surya minangka putra saka Sanghyang Ismaya (Semar) dhaup laro Dewi Senggani sing nomer lima. [2] Bhatara Surya uga sinebut Sanghyang Wiraswat, Sanghyang Martanta. Kahyangane ing Ekacakra. [3] Titihane wujud kreta katarik turangga cacahé pitu. [2] Garwane Bathara Surya ana loro ya iku Dewi Ngruna lan Dewi Ngruni. Putrane aran Sanghyang Rawiatmaja kang nurunake Prabu Arjuna Sasrabahu ratu ing Mahespati, Prabu Janaka ratu ing Manthili, Prabu Ramawijaya ratu ing Pancawati. [2]

Carita Cupu Manik Astagina

Bathara Surya naté paring bebungah wujud cupu marang Dewi Windradi garwane Resi Gotama. [2] Nanging Cupu Manik Astagina malah dadi rebutan putrane ya iku Guwarsa lan Guwarsi. [2] Dewi Windradi disabda dadi tugu déning Resi Gotama. [2] Déné Guwarsa lan Guwarsi malih dadi kethèk (dadi Sugriwa lan Subali) sawisé nyemplung tlaga Sumala amarga nggoleki cupu sing dibuncang Resi Gotama. [2] Dewi Anjani mung raup lan wisuh mula rail an tangane dadi wujud kethèk. [2]

Other Languages
Alemannisch: Surya
العربية: سوريا (إله)
беларуская: Сур’я
भोजपुरी: सूर्य देव
bosanski: Surja
català: Súrya
čeština: Súrja
Deutsch: Surya
English: Surya
español: Suria (dios)
suomi: Surya
français: Sūrya
galego: Suria (deus)
ગુજરાતી: સૂર્ય (દેવ)
magyar: Szúrja
Bahasa Indonesia: Surya (dewa)
italiano: Sūrya
日本語: スーリヤ
ქართული: სურია
한국어: 수리야
lietuvių: Sūrja
latviešu: Sūrja
മലയാളം: സൂര്യദേവൻ
Nederlands: Surya
norsk nynorsk: Surya
norsk: Surya
ਪੰਜਾਬੀ: ਸੂਰਜ (ਦੇਵਤਾ)
polski: Surja
پنجابی: سوریا
português: Surya
русский: Сурья
Simple English: Surya
slovenčina: Súrja
slovenščina: Surja
svenska: Surya
Türkçe: Surya
українська: Сур'я
اردو: سوریا
მარგალური: სურია
中文: 蘇利耶