גליצרול

גליצרול
Glycerin Skelett.svg
נוסחה כימיתC₃H₈O₃
מספר CAS56-81-5
צפיפות1.26±0.01 גרם/סמ"ק
מצב צבירהנוזל
טמפרטורת היתוך18 °C
291.15 K
טמפרטורת רתיחה290 °C
563.15 K
מקדם שבירה1.4729 עריכת הנתון בוויקינתונים
הערה כלליתהגליצרול סופג לחות מהאוויר. אם משאירים 100% גליצרול חשוף לאוויר לח כעבור 10–12 שעות החומר יהפוך ל-80% גליצרול ו20% מים על ידי ספיחת כמות מים השווה לרבע ממשקלו ההתחלתי של הגליצרול.
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית OOjs UI icon info big.svg
המבנה הכימי של גליצרול

גליצרול (Glycerol) הוא תרכובת אורגנית פשוטה בעלת חשיבות עליונה בכל הייצורים החיים שכן היא חיונית ליצירת טריגליצרידים וכן בתעשייה, התרכובת מורכבת מאטומי פחמן, מימן וחמצן.הגליצרול הוא דליק. נוסחתו של גליצרול היא C3H8O3, ובהצגה פחות כללית: CH2OHCHOHCH2OH.

לגליצרול שמות רבים: בתעשייה הוא ידוע יותר כגליצרין (Glycerin או Glycerine), בעוד שבהקשרים ביולוגיים קיימת העדפה לגליצרול. שני שמותיו הכימיים של גליצרול, לפי מונחון IUPAC, הם 1,2,3-פרופאנטריול (Propanetriol) ו-1,2,3-טריהידרוקסיפרופאן (Trihydroxypropane). בעבר היה ידוע גם כגליצריטול (Glyceritol) וגליציל אלכוהול (Glycyl alcohol).

לפי שני שמותיו הכימיים של גליצרול ניתן להסיק כי מדובר בטריול - כוהל בעל שלוש קבוצות הידרוקסיל (OH). לגליצרול שלושה אטומי פחמן; היות שתרכובות ביולוגיות חשובות רבות מכילות שלד של שלושה אטומי פחמן (פירובט, חומצה לקטית, חומצות האמינו אלנין וסרין) ניתן להמירן לגליצרול ולהפך, עובדה בעלת משמעות רבה במטבוליזם.גליצרול הוא מרכיב בסיסי בסבונים (אם כי הוא לא מהווה חלק מהסבון עצמו אלא משמש כתוסף), משחות ומוצרי קוסמטיקה רבים, והוא מעניק להם מרקם שמנוני. הגליצרול יכול לרכך עור מיובש. בתעשיית המזון הוא משמש כחומר הלחה וכמסמיך, ומסומן במספר E: "‏E422". ניתן ליצר ממנו גם חומר נפץ (ניטרוגליצרין).

תכונות

  • מסה מולקולרית 92.09382 גרם/מול
  • צפיפות 1.26 גרם/ סמ"ק
  • טמפרטורת התכה 18°C
  • טמפרטורת רתיחה 290°C
  • טמפרטורת הבזק : 160°C
  • CAS: 56-81-5
  • ערך קלורי (במזון): 4.32 קק"ל/ גרם
  • צמיגות 14.9Poise (פי 1490 צמיג ממים)
  • הגליצרול סופג לחות מהאוויר. אם משאירים 100% גליצרול חשוף לאוויר לח כעבור 10–12 שעות החומר יהפוך ל-80% גליצרול ו-20% מים על ידי ספיחת כמות מים השווה לרבע ממשקלו ההתחלתי של הגליצרול.
Other Languages
English: Glycerol
العربية: غليسرول
অসমীয়া: গ্লিচাৰল
azərbaycanca: Qliserin
تۆرکجه: قلیسیرین
беларуская: Гліцэрына
български: Глицерин
bosanski: Glicerol
català: Glicerol
čeština: Glycerol
dansk: Glycerin
Deutsch: Glycerin
Ελληνικά: Γλυκερίνη
Esperanto: Glicerino
español: Glicerol
euskara: Glizerina
فارسی: گلیسیرین
suomi: Glyseroli
français: Glycérol
Nordfriisk: Glycerin
Gaeilge: Gliocról
galego: Glicerol
हिन्दी: ग्लीसरीन
hrvatski: Glicerol
magyar: Glicerin
Հայերեն: Գլիցերին
Bahasa Indonesia: Gliserol
íslenska: Glýseról
italiano: Glicerolo
日本語: グリセリン
қазақша: Глицерин
한국어: 글리세롤
Кыргызча: Глицерин
Lëtzebuergesch: Glycerol
lietuvių: Glicerolis
latviešu: Glicerīns
македонски: Глицерол
മലയാളം: ഗ്ലിസറിൻ
Bahasa Melayu: Gliserol
မြန်မာဘာသာ: ဂလစ်ဆရင်း
नेपाली: ग्लिसेरोल
Nederlands: Glycerol
norsk nynorsk: Glyserol
norsk: Glyserol
occitan: Gliceròl
polski: Gliceryna
português: Glicerol
română: Glicerol
русский: Глицерин
Scots: Glycerol
srpskohrvatski / српскохрватски: Glicerol
Simple English: Glycerol
slovenčina: Glycerol
slovenščina: Glicerol
српски / srpski: Glicerol
Basa Sunda: Gliserol
svenska: Propantriol
Türkçe: Gliserin
українська: Гліцерин
Tiếng Việt: Glyxerol
中文: 甘油
文言: 甘油