Glizerina

Glizerina
Identifikadoreak
CAS zenbakia56-81-5 YesY
PubChem753
ChemSpider733 YesY
UNIIPDC6A3C0OX YesY
KEGGD00028 YesY
ChEMBLCHEMBL692 YesY
ATC kodeaAG04,AX01, QA03
Propietateak
Formula molekularraC3H5(OH)3
Masa molarra92.09382 g/mol
Itxuralikiko kolorge garbia
higroskopikoa
Usainausaigabea
Dentsitatea1.261 g/cm³
Fusio puntua

17.8 °C (64.2 °F)

Irakite-puntua

290 °C (554 °F)[1]

Errefrakzio indizea (nD)1.4746
Biskositatea1.2 Pa·s
Arriskuak
MSDSJT Baker
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
Flash puntua160 °C (itxita)
176 °C (irekita)
Kontrakoa esaten ez bada, emandako datuak baldintza normaletan (25 °C, 100 kPa) hartuak dira.
Erreferentziak

Glizerol edo glizerina (grezieratik: Glykos = gozo) hiru hidroxilo talde (-OH) dituen alkohola da, (C3H8O3) formula duena. Formula garatua

Fórmula desenrolada

da, edo Fórmula semidesenrolada ere idatz daiteke. Propanotriol izenaz ere ezagutzen da.

Glizerola lipido sinpleen funtsezko osagaia da, gantz-azidoekin batera. Triglizerido eta fosfolipidoen osaeran parte hartzen du, esaterako. Koloregabea da, likidoa 25 °C-an, gozoa, usaingabea eta likatsua. Uretan eta alkoholean disolbatzen da.

Esterifikazio izeneko erreakzioetan gantz-azidoekin lotzen da, gantzak (lipidoak) sortzeko. Era berean, saponifikazio izeneko erreakzioetan sortzen da, lipidoek base batekin erreakzionatzen dutenean.

Glizerola hartzidura alkoholikoan agertzen da kantitate txikietan, baita digestio-prozesuan sortzen den lipidoen hidrolisian ere. Tarteko metabolitoa da gantzen anabolismoan, glukosatik abiatuta lipidoak eratzen direnean.


Aplikazioak

Molekula hau hainbat arlotan erabiltzen da:

  • kosmetiko batzuen osaeran parte hartzen du.
  • industria farmazeutikoan, jarabeetan eta supositorioetan, eszipiente gisa.
  • leherkariak ekoizteko (nitroglizerina).
  • izotzaren aurka (uraren fusio-tenperatura jaisten baitu).
  • gehigarri gisa edari eta janari batzuetan.
  • ehun-industrian, ehunak eta oihalak biguntzen baititu.
Other Languages
العربية: غليسرول
অসমীয়া: গ্লিচাৰল
azərbaycanca: Qliserin
تۆرکجه: قلیسیرین
беларуская: Гліцэрына
български: Глицерин
বাংলা: গ্লিসারল
bosanski: Glicerol
català: Glicerol
čeština: Glycerol
dansk: Glycerin
Deutsch: Glycerin
Ελληνικά: Γλυκερίνη
English: Glycerol
Esperanto: Glicerino
español: Glicerol
فارسی: گلیسیرین
suomi: Glyseroli
français: Glycérol
Nordfriisk: Glycerin
Gaeilge: Gliocról
galego: Glicerol
עברית: גליצרול
हिन्दी: ग्लीसरीन
hrvatski: Glicerol
magyar: Glicerin
հայերեն: Գլիցերին
Bahasa Indonesia: Gliserol
íslenska: Glýseról
italiano: Glicerolo
日本語: グリセリン
қазақша: Глицерин
한국어: 글리세롤
Кыргызча: Глицерин
Lëtzebuergesch: Glycerol
lietuvių: Glicerolis
latviešu: Glicerīns
македонски: Глицерол
മലയാളം: ഗ്ലിസറിൻ
Bahasa Melayu: Gliserol
မြန်မာဘာသာ: ဂလစ်ဆရင်း
नेपाली: ग्लिसेरोल
Nederlands: Glycerol
norsk nynorsk: Glyserol
norsk: Glyserol
occitan: Gliceròl
polski: Gliceryna
português: Glicerol
română: Glicerol
русский: Глицерин
Scots: Glycerol
srpskohrvatski / српскохрватски: Glicerol
Simple English: Glycerol
slovenčina: Glycerol
slovenščina: Glicerol
српски / srpski: Glicerol
Basa Sunda: Gliserol
svenska: Propantriol
Türkçe: Gliserin
українська: Гліцерин
Tiếng Việt: Glyxerol
中文: 甘油
文言: 甘油